Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 30. okt. 2021

Prvi • Sob, 30. okt.

00:00
Poročila

Na nočni obisk prihaja popotnica, publicistka, po izobrazbi novinarka Anja Kovačič. 34-letna ustvarjalka spletnih zapisov Blue Eyes Discover je doma iz Celja, a je v zadnjih letih prepotovala nemalo sveta. Naključje je hotelo, da je na začetku pandemije namesto 7 kar 47 dni ostala ujeta na Salomonovih otokih med neznanimi ljudmi in običaji. »Prisilni dopust« je izkoristila za pisanje knjige Ujeta v svobodi, ki bo izšla te dni. Z njo se bo pogovarjala Mariša Bizjak.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost.

»Najdragocenejši pouk / poteka na smrtni postelji. / Vsa ogledala so čista, / kot jezero po velikem dežju,« zapiše nemška pesnica Hilde Domin. Ta precizna misel je hkrati tudi dejanje poguma. Smrt je ena tistih besed, ki je v sodobni poeziji ne srečamo prav pogosto. Morda je tako zaradi domnevne izrabljenosti od tisočletnih priklicevanj, gotovo pa tudi zaradi duha časa, ki si prizadeva, da smrt ostane zgolj – smrt.
Smrt je najprej prav to – brezno niča, ki jemlje. Radi se tolažimo, da ljubljeni preminuli ostajajo z nami, a to ne drži za tiste, ki so bili sprepleteni z globinami našega obstoja. Oni odidejo. Za njimi ostane podoba, ki z leti izgublja ostrino, glas, ki mu čas odvzame barvo in moč.
A vendarle je lahko konec življenja tudi začetek. Na horizontu tega danes drznega mišljenja se smrti med seboj razlikujejo ne le po tem, ali so naravne ali nasilne, nenadne ali dolgo pričakovane, ampak tudi po tem, kakšno sled pustijo za seboj v pokrajini živih. V sled, ki ostaja za preminulim, se izlivajo vse izrečene in neizrečene besede, vse nežne geste in vsi spodleteli poskusi sobivanja. A ne le to, vanjo se iztekajo tudi struge našega duhovnega življenja. Kot bi nas konec nekega življenja izzval z najbolj temeljnim vprašanjem: Si znal videti začetek? Si v človeku, ki te je zapustil, uzrl dno, stičišče vseh njegovih pojavitev v svetu, njegovo podarjenost, v kateri si rojstvo in smrt zreta iz oči v oči?
Smrt lahko pusti za seboj opustošenje, če so ta vprašanja lebdela na površini zavesti kot tujek v procesu samoohranitve življenja; žalovanje tedaj postane reka, ki preplavlja bregove. Lahko pa, če smo se znali v teh razpokah za hip naseliti, konec vrže na življenje slepečo luč. Kot v Caravaggievem chiaroscuru se razločijo robovi, poglobi se perspektiva, izostrijo se kontrasti. Svetloba in tema se srečata v nedeljivi celoti obstoja. »Naslednja učna ura / bo tvoja smrt, ali moja,« konča pesnica »tako svetla, tako jasna, / da se bo v hipu stemnilo.«

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

V naslednjih minutah se bomo tako kot vsako soboto v rubriki Kiks poglobili v svet črk in besed. Načeloma velja, da ima vsaka beseda niz črk, ki se od naslednje besede z nizom črk loči s presledkom. Ta niz črk v besedi je zaključen pomen, ki se tako loči od drugega. V teoriji je torej vse jasno, v praksi pa se lahko hitro kaj zaplete. Tadeja Bizilj se je z doc. dr. Matejo Jemec Tomazin z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU pogovarjala o pisanju skupaj in narazen v primerih, ki nam večkrat povzročajo preglavice.

08:00
Poročila

V našo deželo je prišla jesen in z njo tudi jesenske počitnice. Te so prve po začetku šole in so za vse dobrodošel oddih. Lahko jih izkoristite tudi za ustvarjanje in rezljanje buč. Naš glasbeni škrat Violinček pa je za vaša ušesa izbrskal skladbe, ki z glasbili in različnimi značaji slikajo jesenski čas pisanih odtenkov narave.

Violinček je za vaša ušesa izbrskal skladbe, ki z glasbili, zasedbami in različnimi značaji slikajo jesenski čas. To je čas žetve in pisanih odtenkov narave. Pa je sploh mogoče z glasbo prikazati vse to? Violinček ima odgovor na to vprašanje. Le prisluhnite mu.

09:00
Poročila

V počitniški soboti  bomo z mladimi kuharji govorili o jesenskih jedeh, o tem, kako si šolarji lahko sami pripravijo kaj dobrega za pod zob ali s kosilom presenetijo starše. Izvedeli bomo tudi, katere so glavne osnove v kuhinji, ki jih moramo poznati, preden se lotimo kuhanja ali peke in kako pravilno načrtovati jedilnik, da nam pri pripravi ostane čim manj odpadkov.

Svoje kuharske izkušnje in kuharsko znanje lahko na 01 475 22 22 delite z nami tudi vsi mladi poslušalci – po 9-ih bomo veseli vaših klicev.

11:00
Poročila

V ljubljanskem Kinodvoru na Noč čarovnic v nedeljo vabijo na Noč grozljivk. Prikazali bodo eno najbolj razvpitih grozljivk vseh časov, Izganjalca hudiča, ob katerem naj bi gledalci v kinu leta 1973 množično bežali iz dvorane in celo bruhali. "Krivec" za film je William Friedkin, o katerem je Marcel Štefančič, jr. zapisal, da je že dvakrat pristal na socialni podpori, preden je vendarle prevladala njegova obsedenost s filmskim ustvarjanjem in je postal eno največjih holivudskih režijskih imen tistega časa. Štefančičeva knjiga Zadnji film: Vzpon in propad novega Hollywooda, je v teh dneh izšla v razširjeni izdaji, zato smo ga povabili pred mikrofon. Naši kritiki in kritičarke pa ocenjujejo tudi druge aktualne filme: to so Sinoči v Sohu, Poslednji dvoboj, Delo na zahtevo in Mož, ki je prodal svojo kožo.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Poslušamo ponovitev oddaje Prva vrsta, v kateri je Zvezdana Novaković, v družbi članov Simfoničnega orkestra in dirigenta Lojzeta Krajnčana, premierno predstavila pripovedno balado Vida Vrtoglavka.

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

Potekajo še zadnje priprave na podnebno konferenco Združenih narodov v Glasgowu. Ozračje ni spodbudno, saj izpusti toplogrednih plinov naraščajo. Svet se spoprijema tudi z novim valom pandemije koronavirusne bolezni. V Afganistanu so razmere čedalje težje, velikemu delu prebivalstva grozi lakota. Poljska je zaradi spora z EU glede pristojnosti skupne evropske zakonodaje dobila kazen milijon evrov na dan. V Sudanu pa se generali, ki so v ponedeljek izvedli vojaški udar, sprenevedajo, da tega sploh ni bilo. Izpustili so tudi predsednika vlade.

14:00
Poročila

14:10
Napoved GLC 30.10. 2021, "Je tako lahko - sem pomislila - umreti v življenju prav tistih ljudi, brez katerih ne moremo živeti?"

Elena Ferrante, ki velja za zelo enigmatično pojavo v sodobnem knjižnem svetu, saj ne vemo, kdo se skriva za psevdonimov avtorstva priljubljenega Neapeljskega cikla, zgodbo v romanu Zlagano življenje odraslih - imamo ga tudi v slovenskem prevodu - izoblikuje v vzdušju mesta, ki ga s perspektive odraščajočega dekleta zdaj pokaže kot širše prizorišče: zapleteni osebni in družbeni odnosi se preigravajo z uporabo pozicij moči in so odraz statusa, izobrazbe, bogastva, spola in starosti ljudi, ki bolj ali manj dobro obvladujejo prikrivanje resnice … Zlagano življenje odraslih, zopet s pečatom Neaplja, vendar z zaznamovanostjo, ki se je oblikovala v destletjih po okoliščinah, opisanih v neapeljski tetralogiji, tokrat v oddaji Sobotno branje!

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:05
Obvestila

Napoved
Miloš Toni je najprej stanoval v Starem trgu, potem so se preselili v Begunje pri Cerknici in od tam v Cerknico. Vmes je nekaj časa živel v Ljubljani in potem se je pred 30-imi leti spet preselil nazaj v Cerknico in tako je njegovo življenje dobesedno povezano z Notranjsko. Leta 1973 se je začel na fakulteti za elektrotehniko študij računalništva in Miloš Toni je bil študent druge generacije tega takrat še malo znanega študija. Zato tudi ne preseneča, da je bil takrat študij tega področja nekaj zelo zanimivega, saj so se ukvarjali z zadevami, ki so za današnje računalništvo nekaj povsem neznanega. Pojem informatike je bil še v povojih, osebnih računalnikov in zaslonov še ni bilo, medsebojno komuniciranje je potekalo prek konzol, teleprinterjev in prek luknjanih kartic. Miloš Toni se je po študiju zaposlil na Inštitutu Jožef Štefan, po desetih letih pa je nastal tehnološki park in skupaj s tremi sodelavci so ustanovili podjetje, ki deluje še danes, vendar Miloš Toni z njimi ni več povezan. Njegova pot se je pomaknila v povsem druge vode, in to pot bomo spoznali v oddaji Razkošje v glavi, njen avtor je Milan Trobič.

17:00
Poročila

V Žabji vasi se v mačji družbi pogovarjamo z letošnjo Ježkovo nagrajenko, najbolj reprezentativno sodobno slovensko pravljičarko, satirično šansonjerko, igralko, dramatičarko, glasbenico, ilustratorko, predvsem pa pesnico, ki je močno zaznamovala slovenski kulturni prostor. Njeni šansoni in pesmi za otroke, uglasbitve ljudskih balad, njena besedila za izvirne in prirejene popevke, narodno-zabavne viže ter različne uglasbitve njene poezije so povsod okoli nas, le pozorno morate prisluhniti.

18:13
Napoved GLC 30.10. 2021, Na sporedu ob 18.30

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

31. oktobra v Sloveniji praznujemo dan reformacije kot državni praznik in dela prost dan. Reformacijsko gibanje v 16. stoletju je Slovenkam in Slovencem prineslo prvo knjigo v slovenščini, zato ta dan zaznamujemo tudi kot rojstvo slovenskega knjižnega jezika.
Tudi letos smo s številnimi dogodki zaznamovali dan reformacije, z državno proslavo v Krškem, prazničnim bogoslužjem v evangeličanski cerkvi v Murski Soboti na dan praznika. V Prekmurju, kjer živi največ pripadnikov protestantskih cerkva, večina od njih pripada Evangeličanski cerkvi augsburške veroizpovedi v Sloveniji, so tradicionalno pripravili največ dogodkov ob tem prazniku. Med drugim dva simpozija, posvečena 500. obletnici rojstva Adama Bohoriča in 250. obletnici izida Nouvoga zakona Štefana Kuzmiča. Ta prevod je – kot pravi direktorica zavoda Primoža Trubarja pri Evangeličanski cerkvi v Sloveniji ter dobra poznavalka protestantizma in zgodovine Prekmurja dr. Klaudija Sedar – temeljno delo prekmurskega protestantskega slovstva.

Kako so duhci pregnali čarovnico Kunigundo.
Pripoveduje: Sabina Kogovšek.
Napisala: Nina Bradaškja.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2003.

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 200.00 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Nenavaden domišljijski sprehod po pokopališču – v spremstvu Ivana Ivanoviča, glavne osebe v radijski igri po istoimenski kratki prozi Dostojevskega. Za Ivana pokopališča niso niti najmanj umirjen kraj, saj zna prisluhniti mrtvim. V glavni vlogi – Brane Grubar.

Avtor besedila: Fjodor Mihajlovič Dostojevski\t
Avtor priredbe: Jože Valentič\t
Režiser: Jože Valentič\t
Dramaturg: Pavel Lužan
Mojster zvoka: Miro Marinšek\t
Asistent zvoka: Rok Kadak\t
\t
Ivan Ivanovič: Brane Grubar
Sodelovali so še igralci: Danilo Benedičič, Aleksander Valič, Iva Zupančič,
Niko Goršič, Ludvik Bagari, Marko Simčič in Božo Vovk.

Traja: 14'17''
Posneto v studiih Radia Slovenija 1990.

23:00
Poročila

Ron Padgett, rojen 1942 v Tulsi, je eden izmed klasikov ameriške poezije. Izdal je več kot dvajset izvirnih pesniških zbirk, nekaj knjig esejev ter prevodov poezije francoskih simbolistov in nadrealistov. Prve verze in pesmi je v svojo beležko začel zapisovati pri trinajstih letih, prvo zbirko pa je izdal leta 1967 skupaj s Tedom Berigannom. Padgetta prištevajo k povojni newyorški pesniški šoli – sam avtor sicer priznava tesno povezavo, vendar prisega na enkratnost vsakega pesniškega glasu. Še več, pravi, da si pri svojem pisanju prizadeva slediti predvsem temu, da ne ponavlja svojih vzorcev in da raje preneha, če se mu zazdi, da začenja pisati in zveneti preveč kot Ron Padgett, kakršnega pozna že od prej. James Tate je za poezijo Rona Padgetta rekel, da je prijazna do človeka, in predstavljamo ga s šestimi prav takimi pesmimi v prevodu Toneta Škrjanca.

Sara Curruchich: Mujer Indígena. Novi studijski album gvatemalske staroselske (majevske) kantavtorice.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov