Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 13. nov. 2021

Prvi • Sob, 13. nov.

00:00
Poročila

Nastopanje na odru, pred kamerami in mikrofoni ji je bilo položeno v zibelko. Njena mama in oče sta namreč dejavna v medijih in njuna edinka je šla po tej poti že v rosnem otroštvu. V domači Novi Gorici se je kot osnovnošolka pridružila Amaterskemu mladinskemu odru in poti nazaj ni bilo več. Naslednji korak je bil študij na Akademiji za gledališče, radio film in televizijo, kjer je lani opravila magisterij. Enega prvih poklicnih vrhuncev je dramska igralka Anuša Kodelja doživela na letošnjem Festivalu slovenskega filma, kjer je prejela nagrado za najboljšo stransko žensko vlogo v filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko. Anušo, ki so jo številni spoznali predvsem po vlogi Tanje v televizijski seriji Najini mostovi, je na nočni klepet povabil Sandi Škvarč.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodnozabavne glasbe.

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost.

V današnji Duhovni misli evangelijski pridigar Silvester Molan iz Krškega razmišlja o delovanju Svetega duha.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 13. november

06:15
Vreme z meteorologom

06:34
Martinovanje doma - spot

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Tokrat nekaj primerov o napačni rabi predlogov, ki jih je za oddajo izbrala Darja Pograjc. Potrkala je na vrata radijske lektorske službe in poiskala odgovore na vprašanje, zakaj (sploh) se pojavijo tovrstni »kiksi«, in izvedela, kako zelo pomemben je v omenjenih primerih kontekst.

08:00
Poročila

Dnevi so že precej mrzli, ampak to ne ustavi mlajših in starejših kolesarjev, rolkarjev in tistih, ki se vozijo z rolerji ter skiroji, da bi svoja prevozna sredstva pospravili v kleti. Če živimo v mestu, so takšni načini prevoza lahko veliko hitrejši od avtomobila ali avtobusa. So tudi veliko bolj zdravi, saj se z vožnjo kolesa, skiroja ali uporabo rolerjev razgibamo že kar na poti v vrtec, šolo ali službo. Vožnje s takimi prevoznimi sredstvi so tudi zelo zabavne, zanje pa potrebujemo tudi nekaj spretnosti, ki se jih moramo priučiti. V oddaji smo se posvetili rolkanju, ki je v preteklem letu znova postalo zelo popularno med otroki in mladimi.
Ta šport oziroma za nekatere pravzaprav način življenja, je prvič postal popularen pred približno 40 leti, in sicer v Ameriki. K nam je rolkanje prispelo z nekajletnim zamikom, vendar je bilo tudi pri nas popularno v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Znova je postalo zanimivo predvsem z uvrstitvijo med olimpijske športe, kar pa se je zgodilo lani. Rolkarji so se torej na olimpijskih igrah prvič predstavili komaj v tem letu, saj pred tem rolkanje ni spadalo med olimpijske športe. Rolkanje za marsikoga sicer ni samo šport, ampak tudi način in slog življenja. Veliko rolkarjev ima poseben prepoznaven slog oblačenja in posebne športne copate, ki so narejeni za boljši oprijem na rolki. Rolkanje pa se velikokrat povezuje tudi s posebnimi vrstami glasbe, ki jih rolkarji radi poslušajo, na primer s punkom, rokom in hiphopom. Vse to in še več v Ringaraji z Laro.

Violinček se je ukvarjal z zanimivo temo in razmišljal, kako vam bi jo predstavil na čim bolj razumljiv način. V 21. stoletju se vse bolj ukvarjamo z zvočnim onesnaževanjem, ki je lahko za vse nas zelo stresno, saj že težko najdemo tih kotiček, kjer si naši možgani odpočijejo. Zvočno onesnaženje je prisotno skorajda vsepovsod. Če smo v gozdu, lahko nad nami brnijo letala in preglasijo ptice. In še to, kdaj glasba zaradi zvočnega onesnaževanja postane tudi za nas zvočna kulisa.\t

09:00
Poročila

Vsako soboto od 9.05 do 10.00 se imamo na prvem programu HUDO dobro. Z znanimi gosti in mladimi sogovorniki raziskujemo tako sproščene kot resne teme, od šolskih, prostočasnih, ekoloških in športnih do težav, s katerimi se mladi srečujejo v obdobju odraščanja. Mikrofone prepustimo tudi mladim novinarjem, ki so radijsko delo spoznali na novinarskih delavnicah. Sami pripravijo oddajo – in seveda HUDO!

11:00
Poročila

Ljubljanski mednarodni filmski festival ali krajše Liffe se je začel v sredo in je – ob prilagajanju zaščitnim ukrepom proti epidemiji – že v polnem zagonu. Sedežnega reda tokrat ni; zaradi izjemnih razmer je več kot polovica filmov dostopna tudi na platformi videa na zahtevo. Želimo vas opozoriti na nekaj presežkov. Izpostavljamo filme iz sekcij Ekstravaganca (Titan in Neskončni dve minuti) ter Kralji in kraljice (Chiara in Pariz, 13. okrožje). Predstavljamo sredin film ob odprtju (Pravi moški) ter razmišljamo o kitajskem (Oblak v njeni sobi), dveh italijanskih (Atlantida in Telesce) in slovenskem filmu (Inventura) iz tekmovalnih Perspektiv, kjer se deset prvencev ali drugih filmov obetavnih avtorjev in avtoric poteguje za vodomca.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Poslušamo ponovitev oddaje Prva vrsta, v kateri je v torek s člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija novo delo Če mogel bi predstavil pianist in skladatelj Sašo Vollmaier.

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

Na delu belorusko-poljske meje spremljamo humanitarno dramo migrantov, ki so nasedli beloruskim obljubam o varnem dostopu v EU. Poljska vlada je odgovorila z več kot deset tisoč vojaki in rezilno žico. Varšava zavračo humanitarno pomoč in trdi, da ščiti skupno evropsko mejo. Sklepni dokumenti podnebnega vrha v Glasgowu ponujajo upanje za rešitev globalne okoljske krize. A sveta ne ogrožajo samo humanitarne in podnebne krize; kot opozarja živžgačka Francis Haugen, je omrežje Facebook škodljivo za zdravje in varnost naših družb in demokracij.

14:00
Poročila

14:12
Napoved GLC 13.11. 2021, Knjiga, ki je v svetovnem merilu utemeljila žanr fantazijske književnosti, zlahka začara tudi najzahtevnejše odrasle bralke in bralce

Ena najstarejših zgodb vseh časov gre približno takole: junak živi udobno, spokojno in zadovoljno življenje, v katerem prav ničesar ne pogreša. A nekje daleč, v svetu tam zunaj, se nekaj zgodi, nekaj velikega in usodnega, in ta usoda povsem nepričakovano potrka na junakova vrata, da se – sicer silno nerad – navsezadnje odpravi od doma pomagat prijateljem in reševat svet. Na svoji poti se spopada s številnimi, pogosto smrtno nevarnimi preizkušnjami, vidi čudesa, ob katerih mu zastaja dih, druge in samega sebe pa spoznava v novih in novih okoliščinah. Po izpolnjeni nalogi, ki ga je bila zvabila v svet, se nenadoma dozoreli junak vrne nazaj in takrat, kot bi rekel T. S. Eliot, svoj dom prvikrat ugleda takega, kakršen v resnici je. Zgodba, ki smo jo pravkar skicirali, je tako zgodba, ki jo pripoveduje Homer v Odiseji, kot zgodba, ki jo pripoveduje John Ronald Reuel Tolkien v Hobitu. A če se nam zdi povsem samoumevno, da naj bi po starogrški epski pesnitvi posegali predvsem odrasli bralke in bralci, to ne velja nujno v primeru fantazijskega romana angleškega pisatelja. Zakaj neki ne? In zakaj je tak pogled, ki hoče Hobita pač prekvalificirati v delo, namenjeno izključno mladim, otrokom, vendarle odločno prekratek? Odgovor smo iskali v tokratnem Sobotnem branju, ko smo pred mikrofonom gostili literarnega kritika, urednika pri Cankarjevi založbi in v zadnjem času vse bolj tudi najbolj prepoznavnega zagovornika odlik žanrske književnosti pri nas, dr. Aljošo Harlamova, obenem pa smo listali po najnovejši slovenski izdaji Tolkienove legendarne knjige, se pravi po prevodu Dušana Ogrizka iz leta 1986, ki pa je, skrbno pregledan in pomembno osvežen, prav pred kratkim izšel pri Mladinski knjigi. Oddajo je pripravil Goran Dekleva.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:05
Obvestila

V Grčiji je Slovenka, v Sloveniji pa Grkinja, pravi upokojena igralka, ki že desetletja prevaja. Začelo se je s prevodi iz francoščine, nato pa je začela prevajati dela slovenskih pisateljev. V grščino je prevedla tudi Zdravljico. Pri tem se je trudila tudi za to, da je obdržala rimo. Zadnje delo, ki ga je prevedla, je roman In ljubezen tudi Draga Jančarja. Najtežje pri prevodih je najti pravi slog, pravi. "Mislim, da mi tudi pri delih Draga Jančarja to lepo uspeva." Lojzka Avajanos del leta preživi v Atenah, del pa v Višnji Gori v hiši svojih prednikov. V Sloveniji uživa v naravi, kar močno pogreša v Atenah. Povsod, tako v Atenah kot v Višnji Gori, pa je obkrožena z literaturo, ki je brezčasna, ki bogati in boža človeško dušo. Tudi njeno.

17:00
Poročila

Na skrajnem severovzhodu Prlekije, nekaj korakov od hrvaške meje med meglicami in rokavi Mure leži Razkrižje. Majhno naselje že dolga stoletja vztraja na prepihu jezikov in kultur. In skriva svojo lastno zgodovino, ujeto v stare pripovedi. V Razkrižju je doma tudi pisatelj Vlado Žabot; duhovno dediščino tega kraja je prelil v cikel desetih pesmi, ki so v uglasbitvi Rudija Pančurja in izvedbi zasedbe Mala mestna muzika zdaj dočakale svojo glasbeno izdajo. Nastale so Žalostinke po razkriško. V Pesmi v žepu nam jih bosta predstavila oba avtorja, Vlado Žabot in Rudi Pančur.

18:15
Obvestila

18:17
Napoved GLC 13.11. 2021, Na sporedu ob 18.30

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Katoliški duhovnik mag. Božo Rustja, duhovnik Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Milan Jovanović, imam Islamske skupnosti v Sloveniji Nevres Mustafić in podpredsednik Judovske skupnosti v Sloveniji Igor Vojtic o izvajanju neverskih vsebin v sakralnih objektih, pa tudi o sodelovanju laikov pri oblikovanju verskega obreda.

... prebiva v Andrejevi trobenti …
Pripoveduje: Draga Potočnjak.
Napisala: Maja Smole Đorđević.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2000.

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 200.00 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Duhovita satira na učenje pravovernosti, kakršno tako ali drugače predpisuje vsaka oblast. Zdi se, da je satira pravšnja za to sicer bolj groteskno kot satirično obdobje, v katerem živimo.

Avtor: Slawomir Mrožek
Prevajalec: Uroš Kraigher
Avtor radijske priredbe in dramaturg: Emil Smasek
Režiser: Marjan Marinc
Tonska mojstrica: Ivica Dolinar

1. bralec: Jurij Souček
2. bralec: Jože Zupan
3. bralec: Frane Milčinski
Upravnik živalskega vrta: Danilo Bezlaj
Tajnica: Mara Černe
1. paznik: France Presetnik
2. paznik: Aleksander Valič
Učitelj: Dušan Škedl

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana novembra 1961.

23:00
Poročila

Miriam Drev je prevajalka, pisateljica in pesnica. Kmalu bo izšel njen novi roman v pismih Od dneva so in od noči. Med poslušalce prihajajo njene nove pesmi, napisane v prozi, ki jih je naslovila Dvojni obroč.

Eric Bibb: Dear America. Album je s sočnim akustičnim in električnim bluzom s časovno kilometrino in s pikrimi ali trpkimi sporočili že ob prvem stiku pritegnil našo pozornost.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov