Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 10. dec. 2022

Prvi • Sob, 10. dec.

00:00
Poročila

Nocoj se boste lahko z nami zabavali ob glasbi Alfija Nipiča, kot smo se mi prejšnji ponedeljek. 5. december 1962 je datum Alfijega prvega glasbenega nastopa in začetka glasbene kariere v Kopru. Na istiem kraju smo se zbrali s člani Radijskega kluba Gremo plesat Radia Koper in proslavili Alfijev jubilej. Druga ura noči prinaša zgodovinski pregled domače glasbe pri Slovencih v Italiji, do jutra pa bo za vas pripravljenih še nekaj prispevkov in dobre glasbe. Vaša gostitelja bosta Smilja Baranja in glasbeni urednik Armando Šturman.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno- zabavne glasbe.

Vojko Kocjančič je doma iz Krogelj v Dolini pri Trstu. Je dolgoletni kulturni delavec in srenjaš, aktivno vpet v društveno življenje v vasi in čezmejno povezovanje. Pred leti je začel raziskovati preteklost srenj, jusov. Številne dokumente, zapise, razsodbe je zbiral v različnih arhivih in te je ob zgodbah, ki pričajo o solidarnosti agrarnih skupnosti zbral v delu Poznane neznanke. V oddaji Lokalni junak se je z njim pogovarjala Tjaša Lotrič:

Nekoč boste slišali, da sem umrl, a temu ne verjemite; bolj živ bom kot kdaj prej. S tem bi se strinjal tudi Viktor Frankl (1905–1997), avstrijski profesor nevrologije in psihiatrije, ki je kot Jud preživel kalvarijo koncentracijskih taborišč peklenskega holokavsta in velja za ustanovitelja logoterapije. Pozneje je vsakemu pacientu postavil vprašanje: »Zakaj se niste ubili?« Z vprašanjem je hotel prebuditi voljo do smisla, saj logoterapija zdravi ob pomoči smisla, tega pa brez Boga ni. Zaradi ideologij mašinerije smrti si postavljamo vprašanje, ali je vera v Boga sploh še mogoča. Francoski filozof André Glucksmann je v knjigi Tretja smrt Boga (La Troisième Mort de Dieu) zapisal, da je Bog umrl trikrat: prvič na križu, drugič v knjigah Marxa in Nietzscheja in tretjič v duši evropskega človeka zaradi zla in trpljenja v taboriščih smrti in gulagih. Tako kot se ima hudič za boga v peklu, se ima človek za boga na Zemlji. Nič čudnega, da se dušimo v krvi. Toda zmerjanje Boga je pravzaprav iskanje Boga, kajti vsak »ne« zahteva ustrezni »da«. To je zagovarjal francoski filozof Jacques Derrida (rojen je bil leta 1930, umrl pa je 2004.), rekoč, da ni zunajbesedilnosti. Franklova pretresljiva izkušnja je aktualna tudi zaradi trpljenja eksistencialnega vakuuma sodobnega človeka danes. Dokazal je učinkovitost nasprotne namere, pri kateri človek premaga strah celo tako, da si zaželi, da bi se uresničilo ravno tisto, česar se boji. Ko ne moremo spremeniti situacije, smo izzvani, da spremenimo sebe. Človek brez cilja želi posnemati tisto, kar počnejo drugi, temu rečemo konformizem, ali pa počne tisto, kar zahtevajo drugi; temu rečemo totalitarizem. Samo krščanstvo presega oboje, saj veruje, da je ljubezen zadnji in najvišji smisel človekove eksistence. Frankl je trdil, da je človekova odrešitev možna le v ljubezni, saj sta ljubezen in oseba neločljivi. Krščanstvo je edina religija, ki ne temelji na nauku, ampak na osebi Jezusa Kristusa, ki je vidna slika nevidnega Boga. Bog ne zagotavlja smisla samo v življenju, ampak tudi v trpljenju in smrti. Vabi nas k večnemu smislu, rekoč: »Jaz sem vstajenje in življenje« (Jn 11,25). Izpolniti najgloblji smisel svojega življenja pomeni s smislom izpolniti tudi svoje trpljenje. Ko trpljenje dobi smisel, preneha biti trpljenje.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Na mednarodni dan človekovih pravic smo se s tretješolci iz osnovne šole Vodmat pogovarjali o tem, kaj pravzaprav so in zakaj so pomembne.

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Pred kratkim je bilo v Jezikovno svetovalnico Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU zastavljeno vprašanje, katera je najdaljša slovenska beseda. Kako je odgovorila tam zaposlena jezikoslovka in slovenistika? O tem v tokratnem KiKsu, torej rubriki, v kateri se največkrat lotevamo takšnih in drugačnih jezikoslovnih in pravopisnih zagat. Tudi z dolgimi besedami na splošno je namreč povezanih nekaj zadreg, predvsem takrat, ko jih moramo izgovoriti.

08:00
Poročila

Skupaj z najmlajšimi se pripravljamo na zimo in čakamo, da z neba začnejo padati snežinke. Danes december hodi z nami že 10. dan in pošteno bi že bilo, da se kaj začne dogajati … Sicer pa si bomo kar sami pričarali decembrsko vzdušje in pravljične vragolije tudi v šolskih klopeh!

09:00
Poročila

Živimo v svetu mobilnih telefonov in družabnih omrežij. Skoraj vsak od nas je vpisan v vsaj eno tako omrežje, ta pa so z nami na vsakem koraku – to nam omogočajo mobilne aplikacije in vseprisoten dostop do mobilnega interneta. V minulih letih se je razrasel trend objavljanja dogodkov, ki rišejo naš vsakdan, ko pa se nam zgodi kaj posebno zanimivega, pa je skorajda nuja, da to objavimo. Strokovnjaki ob tem opozarjajo na različne posledice, ki jih prinašajodružabna omrežja in vključevanje vanje. Velikokrat taka obnašanja vodijo v hude ne-kemične odvisnosti, ki se jih je zelo težko znebiti, nižajo koncentracijo, motivacijo in slabšajo kakovost spanja. Imajo tudi nekaj pozitivnih lastnosti, zaradi katerih smo jih ljudje sploh začeli uporabljati. Zelo učinkovita so za preganjanje prostega časa, za povezovanje z novimi ljudmi in ohranjanje stika s prijatelji. O vsem tem v tokratni oddaji Hudo! z učenci sedmega in devetega razreda Osnovne šole Vide Pregarc. Odgovore nam bo pomagala iskati tudi Zala Bricelj, kulturologinja in dobra poznavalka pasti družbenih omrežij in spleta. Ne zamudite!

Skakalec Tian Beganovič skače na ponjavi, po domače bi rekli na trampolinu. Gre za posebno gimnastično disciplino, ki sodi tudi med olimpijske šport. Več o tem športu in uspehih športnika iz Športnega društva Narodni dom izvemo v rubriki Hudo Športni!

Bart Moeyaert, eden najuspešnejših belgijskih mladinskih avtorjev, se je rodil v Bruggeju, in sicer kot sedmi sin, zato je bil po belgijski tradiciji njegov boter sam kralj Baudouin I. Belgijski. Prvo knjigo Razglašeni duet je izdal že pri devetnajstih letih in zanjo prejel prvo literarno nagrado. Njegov opus šteje več kot štirideset romanov, piše pa tudi za gledališče, radio, film in televizijo. Za svoje romane je prejel najprestižnejše domače in tuje literarne nagrade ter leta 2019 osvojil pomembno mednarodno spominsko nagrado Astrid Lindgren. Pred mikrofon smo ga ujeli na 38. Slovenskem knjižnem sejmu. Tam je predstavljal knjigo Bratje, ki je izšla pri založbi KUD Sodobnost International.

O glasbi in njeni vlogi smo v Hudi muski govorili že pred časom, danes pa je Matej raziskal svet oglaševanja in glasbe, ki to oglaševanje spretno izkorišča. Kaj se zgodi, ko v oglasu slišite vam ljubo pesem: ali oglas preskočite ali ga poslušate malce dlje? Še pozornejši morate biti na družbenih omrežjih, saj so ti spretno narejeni oglasi lahko tudi past za vas. Več v Hudi muski.

11:00
Poročila

Pred vrati je 38. festival filma LGBT, najstarejši festival, posvečen kvirovskemu filmu v Evropi, in najstarejši mednarodni filmski festival v Sloveniji. Prvič je bil namreč že leta 1984 v okviru tedanjega festivala Magnus. Letos bo v Ljubljani, Mariboru, Idriji, na Ptuju, v Kopru in drugod po Sloveniji. V Slovenski kinoteki so v sodelovanju z SCCA Ljubljana in RTV Slovenija začeli retrospektivo vsestranskega umetnika: kiparja, videasta, peformarja in gledališčnika Marka A. Kovačiča, ki bo na sporedu do marca, v kinu pa vrtijo Obe strani rezila, Meni in Dobo armagedona.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Poslušamo ponovitev oddaje Prva vrsta, v kateri sta v torek nastopila Tomislav Jovanović - Tokac in Emanuela Montanič.

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

Morje prinaša številne zgodbe, tako iz daljnih prostranstev kot z domačih bregov. Vsako soboto ob 13.40 jih odkrivamo skupaj s kolegi z Radia Koper.

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:05
Obvestila

17:00
Poročila

Vlado Kreslin v Pesem v žepu prinaša novi album »Živo«, na katerem se mu pridružijo mojstri gipsy swinga: Teo Collori in člani zasedbe Momento Cigano. Spomladi so se odpravili na kratko skupno turnejo po Sloveniji, posnetke s koncertov pa so nato oblikovali v koncertno zvočno izdajo, ki jo bodo predstavili na letošnjem Kreslinovanju v Cankarjevem domu. Kreslinove pesmi, ki se jim na plošči pridružita še dve skladbi zasedbe Teo Collori in Momento Cigano ter ena priredba, zaživijo v virtuozni in doživeti interpretaciji ter nam dokažejo, da lahko še tako znana pesem pod prsti izvrstnih glasbenikov zazveni sveže, kot da bi jo poslušali prvič.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

18:54
Obvestila

Kakšni so sadovi sinode v Katoliški cerkvi v Sloveniji, kakšni so odnosi v duhovščini v luči anonimne prijave škofa Andreja Sajeta, da je zagrešil davčno utajo? Po mnenju nekaterih škofov jo je podal nekdo iz njihovih krogov. Prvi škof odločno zagovarja ničelno toleranco do spolnih zlorab v Cerkvi in poudarja, da katekizem Katoliške cerkve istospolno usmerjene ljudi sprejema s spoštovanjem. Tudi o tem, kakšna je vloga Cerkve pri blaženju sovražnega govora v družbi, o odprtih vprašanjih med državo in Katoliško cerkvijo v Sloveniji in njenem plačevanju davkov.

Peter Zajec gre kljub prepovedi naravnost na vrt gospoda Gregorja …Pripoveduje Branko Jordan.Knjigo je napisala Beatrix Potter.Zgodba je bila posneta v studiih Radia Slovenija 2004.

Britanski pevec, pisec, skladatelj in kitarist Eric Clapton velja za enega najpomembnejših predstavnikov modernega bluesa in zelo senzibilnega ustvarjalca. Glasbenik, ki se ga je oprijel vzdevek »Počasna roka«, je kot avtor ali aranžer naveden pri več uspešnicah, kot so Layla, I Shot the Sheriff in Wonderful Tonight. Glasbeni urednik Jane Weber vam tokrat predstavlja izvirnike njegovih najuspešnejših priredb akustičnega bluesa. Slišali boste Roberta Johnsona in številne druge izvajalce, ki so zaznamovali zgodovino.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Igra je nastala po odlomku iz popularnega satiričnega dela Trije možje se klatijo. Gre za skeč o pijanskem bratcu, ki ga prijatelja poskušata odvaditi pitja, ker pa je po navadi taka ljubezen zelo trdovratna, je ne more ugasiti nobena preprosta metoda. Režiser je Aleš Jan,prevajalec: Ciril Štukelj,prirejevalec: Bogdan Gjud,dramaturg: Pavel Lužanin glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina.Igralci so Aleš Valič, Tone Gogala in Zvone Hribar. Uredništvo igranega programa.Posneto v studiih Radia Slovenija aprila 1998.

23:00
Poročila

Gary Snyder (rojen l. 1930) je eden redkih še živih pesnikov beatniške generacije. Njegova poezija je sicer precej drugačna od pesmi njegovih takratnih pesniških sopotnikov. Zanjo je značilno, da se navezuje na motive iz narave in vsakdanjega življenja. Snyder sodi med pesnike, ki so v šestdesetih letih prevetrili ameriško poezijo z novim duhom odprtosti. Ta je prinesel razvoj prostega verza in upiranje akademskim vzorcem. V njegovi poeziji je mogoče zaslediti močan vpliv vzhodnoazijskega dojemanja življenja in sveta, pa tudi izročilo ameriških staroselcev. Objavljamo nekaj njegovih pesmi iz slovenskega izbora iz njegove poezije z naslovom Pesmi z Želvjega otoka.Prevedel Tone Škrjanec,interpret Danijel Malalan,režiser Jože Valentič,glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,tonski mojster Mirko Marinšek,urednik oddaje Gregor Podlogar.Leto nastanka 2009.

Glasbena cesta 2.3.1.5. Wicked Dub Division Meets North East Ska Jazz Orchestra: »Live Studio Session #1«. Odtajevanje ušes ob skladbah sosedskega reggae-dub-bigbandovskega projekta.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov