Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 21. jun. 2023

Prvi • Sre, 21. jun.

00:00
Poročila

Kot otrok je igral kljunasto flavto, potem je presedlal na violončelo, dokler ni pri trinajstih letih našel pravega instrumenta zase – bobnov. Od njih se ni več ločil in kmalu mu je postalo jasno, da bo glasba njegov poklic in njegovo poslanstvo. Navdušil ga je predvsem jazz, s katerim ga je spoznal profesor Adam Klemm. Na KGBL v Ljubljani je vpisal smer jazz bobni, potem pa študij nadaljeval na eminentni CODARTS university v Rotterdamu, kjer je leta 2020 diplomiral. Z magistrskim študijem je nadaljeval na amsterdamskem konservatoriju. Amsterdam je trenutno njegov drugi dom, v njem ustvarja in sodeluje s številnimi glasbeniki, dejaven pa je tudi v programih Inštituta za raziskave umetnosti, kritične misli in filozofije Inštitut.abeceda pod vodstvom Dréja A. Hočevarja. Na letošnjem Jazz festivalu v Ljubljani predstavlja svoj avtorski projekt Introducing Domen Cizej, set petih albumov z različnimi zasedbami. Na nočni pogovor ga je povabila Nada Vodušek.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev: Ponovitev: Slovenska zemlja v pesmi in besedi - Nužej Tolmaier

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:05
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Po tiho, kot bi nekako vzniknila iz ljudskega hrepenenja, se je med nami spet pojavila debata o evtanaziji. Iz nje odzvanja predvsem ena, zdi se, da povsem upravičena zahteva: da si vsak človek zasluži spodobno živeti in tudi spodobno umreti.
Menim, da ne gre samo za »prijetno« nebolečo hitro smrt. Menda gre bolj za izogibanje trenutku, ko se počutiš vsemu svetu odveč, ko si pred ljudmi ponižan zaradi plenic, demence ali nepokretnosti. Ni torej toliko problem v prenašanju bolečine, težava je v pogledu družbe na takega človeka. Če je tak človek breme, ne pa dragocenost družbe, je logično, da je v primeru trpljenja pri življenju nesmiselno vztrajati. In res je tako, ne samo nekaj nezaželenega, celo nekaj sramotnega je zato postalo trpeti, biti nemočen, tih in negiben na postelji ali na kakem drugem sodobnem križu, nekaj škodljivega za družbo. Nihče pač noče biti odveč in v napoto, nekoristen človek, ki porablja čas in denar.
Ob tej debati vedno znova pomislim na svojega v zahrbtni bolezni počasi umirajočega očeta. Bolezen ga je spremenila, močno, korenito, da ga skoraj ni bilo mogoče spoznati. Ne samo, da je nekoč krepki mož postajal vse šibkejši, ne samo, da ni mogel več hoditi, sčasoma tudi govoriti ni mogel več, vse tišji je bil. Počasi se nisva mogla več pogovarjati, samo še k njemu na posteljo sem se lahko privil, on pa je vzel mojo v svojo dlan in mi jo močno stisnil. Imel me je rad, čutil sem to bolj kot kdaj koli prej. In bolj kot kdaj koli prej sem ga tudi jaz imel rad, najbližje sva si bila, bližje kot tedaj, ko je bil krepak.
Trpljenje je resda močno spremenilo njega, a še veliko bolj mene. Drugačen, mehkejši človek sem postal, bolj človeški tudi do drugih, ne samo do njega. Moj oče mi je postal vreden, dragocen, zlat je postajal, ko so mu plahnele mišice, ko mu je zamiral glas. Pa pravimo, da nemočni, trpeči ljudje ne morejo ničesar več storiti? Kaj pa vemo, če ne bomo v svojem življenju morda celo več naredili s svojo nemočjo kot pa s svojimi sposobnostmi, če ne bomo več dali, če ne bomo več ljudi česa naučili s svojim prenašanjem trpljenja na postelji, tihi v svoji temni noči, kot s prepričljivimi besedami …
Morda si zato Jezus ni želel evtanazije, težko, hudo je dotrpel svoje življenje. Tako nas je spremenil – bolj kot s čudeži, bolj kot z modrimi nauki: povsem človeški je postal. Njegova najmočnejša pridiga je njegova tišina na križu, človeška tišina nemoči, v kateri je vzbudil naše sočutje. V njej smo mu bližje in on je bližje nam, ki tudi trpimo, in to je za vsakega človeka v življenju dovolj in največ, bližina, ki jo ustvarja edinole trpljenje. Zato nam je Bog najbližje, ko trpi. In tako blizu smo si v trpljenju in zaradi njega tudi ljudje, pa naj to čutimo ali ne.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Prazgodovinska prehrana je bila sestavljena predvsem iz stročnic in žitaric, osnovnih živil slovenske prehrane, kot so na primer fižol, krompir in koruza, niso poznali. V prazgodovini niso uporabljali tudi marsikatere začimbe, med drugim tudi popra ne, v današnji oddaji Pod pokrovko pove Polona Janežič, diplomirana arheologinja in organizatorka poslovanja v gostinstvu in turizmu. Skupaj z Manco Vinazza, doc. dr. arheologije, pripravljata tudi delavnice eksperimentalne arheologije iz prazgodovinske prehrane.

Po tragediji, ko je pri Preboldu v razgretem avtomobilu umrl otrok, NIJZ opozarja na nekatere mite: malo odprto okno avtomobila ne pomaga, predhodno hlajenje s klimo tudi ne: že pri 21-ih stopinjah se avtomobil lahko razgreje kot pečica, otroci pa so še posebej ogroženi, saj se njihovo telo segreje tri do petkrat hitreje kot telo odraslih, tudi njihovo znojenje še ne deluje tako dobro. O tem v današnji oddaji Ob osmih z Mirando Bratkič.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.

Tokratna Radiosfera gre v temelj krožnega gospodarstva. Obiskali bomo delavnico serviserja električne in elektronske opreme, kjer se znajde vse od pralnih strojev do električnih zobnih ščetk. Smo ljudje skrbni lastniki takšnih aparatov in zlepa ne obupamo nad njimi ali jih (pre)hitro zamenjamo za nove? Sogovornika: Nastja Šubic iz družbe ZEOS, ki organizira akcijo “Podaljšaj lajf svojemu aparatu – servisiraj!”, ter njihov hišni serviser Jurij Oražem iz servisa Jurco.

08:48
Obvestila

09:00
Poročila

V sredinem Svetovalnem servisu bo z nami mlada raziskovalka in magistrica dietetike Tanja Črešnovar. Njeno ožje področje raziskovanja je časovno omejeno prehranjevanje oziroma prekinitveni post. Tanja Črešnovar sledi domači in tuji literaturi o postenju, sodeluje pa tudi v skupini, ki je raziskavo o tem tako imenovanem intermitentnem postenju izvedla na Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem. Kaj se med postenjem dogaja v telesu? Katere koristne učinke zaznamo prej in katere pozneje? Ali dobi naše telo dovolj hranil za normalno delovanje, če se postimo? To so naša vprašanja, dietetičarka Tanja Črešnovar pa bo odgovarjala tudi na vaša – zato pišite ali pokličite živo. Svetovalni servis v sredo v Jutru na Prvem!

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Akademik prof. dr. Ivan Bratko je začetnik umetne inteligence pri nas in prvi v svetovnem merilu, ki je metode strojnega učenja preveril na realnih medicinskih podatkih. Že takrat – to je bilo v osemdesetih letih – z izrednim uspehom. Kljub temu se strojnega učenja zelo dolgo ni jemalo pretirano resno. V zadnjem desetletjem pa se je zaradi izrednega povečanja procesorskih zmogljivosti ter z razvojem tako imenovanih globokih nevronskih mrež to povsem spremenilo in danes se strojno učenje uporablja vsepovsod. A nič nam ni nazorneje predočilo izrednih zmogljivosti umetne inteligence, kot veliki jezikovni modeli, kakršen je ChatGPT. Njihova zmožnost, da pišejo prepričljiva in kompleksna besedila in da smiselno odgovarjajo na najrazličnejša vprašanja, zbujajo osuplost, a tudi zastavljajo pomembna vprašanja, kaj tovrstno strojno obvladovanje jezika pomeni za nas, ljudi. Slišati je številna opozorila strokovnjakov, da nova orodja predstavljajo resno nevarnost za človeka in družbo. Koliko je ta strah upravičen in s kako globoko spremembo se pravzaprav srečujemo, bomo v sredinem Intervjuju preverili pri akademiku prof. Ivanu Bratku. Intervju je pripravila Nina Slaček.

11:00
Poročila

V tokratni oddaji odkrivamo bogato zgodovino gradu Rajhenburg, ki ga je dal v 12. stoletju pozidati salzburški nadškof Konrad. Grad, ki ponosno gospodari nad Brestanico, je stoletja upravljala družina Rajhenburških. Ta je dobila ime po besedi "Reichenburg", s katero so izvorno poimenovali grad, in pomeni "mogočni, vzvišeni, sijajni". Lastnica gradu - Mestna občina Krško - se je tej sijajni rodbini poklonila s stalno razstavo "Vitezi Rajhenburški", skozi katero odkrivamo 12 generacij družine in tudi takratno življenje v Posavju. Med vsemi Rajhenburškimi se je v zgodovino zapisal zlasti Rajnpreht I., ki je bil prvi vitez znamenitega cesarja Maximilijana I. Habsburškega. Velik pečat v grajski zgodovini so pustili tudi trapisti ali "mutci" kot so jim tudi rekli zaradi molka, ki jim ga je velevalo meniško življenje. Prvi na obisku se torej odpravlja k enemu najpomembnejših kulturnih spomenikov pri nas, med debele grajske zidove ter muzejske eksponate in fotografije, ki pričajo o življenju, običajih in umetnosti nekdanjih prebivalcev gradu Rajhenburg.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

15- minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Analize najodmevnejših tem in zanimivosti iz lokalnega okolja.

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Kolesarjenje lahko prispeva k manjšemu številu avtomobilov na naših cestah. Strateški cilj države, opredeljen v prvi nacionalni strategiji kolesarstva, je povečati uporabo koles za dnevne poti. Z zdajšnjih 250 milijonov bi jih v prihodnjih sedmih letih radi podvojili. Pogled na kolesarstvo in trajnostno mobilnost pa kaže tudi smer, kam želimo kot družba in kako snovati urbana središča. Ali obstaja način za doseganje sinergije med kolesarji in vozniki na cesti? Zadnjih pet let načrtujemo tudi državno kolesarsko omrežje, kar ni pomembno le za razvoj turizma, ampak tudi za trajnostno mobilnost. O vsem tem voditeljica Metka Pirc s sogovorniki.

Gostje:
Lea Rikato Ružič, predsednica Ljubljanske kolesarske mreže;
Tadej Žaucer, Sektor za trajnostno mobilnost na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo;
Matej Praprotnik, letošnji kolesarski župan Ljubljane
Tomaž Willenpart, vodja Sektorja za investicije v ceste na Direkciji za infrastrukturo,
Aleš Rupreht, Regionalna razvojna agencija za Koroško.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

18:54
Obvestila

Na prvi poletni dan Prvi najmlajšim podarja pravljico Cvetke Sokolov: Zapuščeni grad.
Na strehi Radia Slovenija. Z igralcem Matejem Zemljičem in pozavnistom Matejem Krajterjem. V neposrednem radijskem in videoprenosu. Bi radi izvedeli kako preganja čas grajski duhec Duško?

V oddaji Gymnasium predstavljamo srednješolce, ki ob rednih šolskih obveznostih presenečajo z ustvarjalnostjo in izvirnostjo ter sodelujejo pri različnih projektih. V oddaji, ki velja za "obvezno smer za mlade," lahko slišite tudi komentarje aktualne dijaške problematike. Vsako sredo ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila: Poročila 21.00

V oddaji Sami naši na Prvem gostimo Milana Markovića Matisa, izkušenega dramaturga in producenta, ki prinaša nove poglede v gledališče. Obiskali smo razstavo " Indeksi: virus nekje v Evropi, biopolitika / nekropolitika in oblike življenja v sodobni umetnosti". Spoznali pa boste tudi Darka Ilina, mladega raziskovalca študije spolov v književnosti.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Zakaj ne pišem je intenziven, silovit, vratolomen, nepopustljiv, strasten, introspektiven, pričevanjski, terapevtski, pogumen in še kakšen tekst, v katerem njegova avtorica - pisateljica, publicistka, prevajalka in urednica portala Disenz - Dijana Matković pred bralko in bralcem razgrne svojo intimno zgodbo priseljenke, premišljuje o njej in jo dopolni tudi z razredno perspektivo ter tako nagovari vse po vrsti, saj omogoči uzreti drugega, drugo. Nikar ne zamudite Nokturna z odlomkom iz knjige in nikar knjige, objavljene pri Cankarjevi založbi in nominirane za kresnika.

Režiserka Živa Bizovičar,
interpretka Klara Kuk,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Marko Golja.

Barry Manilow je ameriški glasbenik, ki že več kot 60 . let razveseljuje svoje zveste oboževalke z zimzelenimi uspešnicami. 17. junija je praznoval okroglih 80. let. V dolgi in uspešni karieri je izdal 31 studijskih albumov in cel kup uspešnic, ki jih je prodal v nakladi prek 85 milijonov , kar ga uvršča med najbolje prodajane glasbenike vseh časov. Čeprav ga glasbeni kritiki nikoli niso preveč marali, pa to ni motilo njegovih oboževalcev, ki so in še vedno kupujejo plošče in hodijo na njegove koncerte – največkrat v Las Vegas. Je prejemnik številnih nagrad, tudi posebne gledališke nagrade Tony, pa dveh nagrad emmy, trikrat je stal na zmagovitih stopničkah ameriških glasbenih nagrad, leta 2009 pa so mu podelili nagrado clio za dosežke na področju glasbe za reklame. V Godbah z zgodbo poslušamo njegove največje uspešnice.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov