Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 27. nov. 2020

Val 202 • Pet, 27. nov.

00:00
Novice

01:00
Novice

02:00
Novice

03:00
Novice

04:00
Novice

05:00
Novice

05:30
Prva jutranja kronika, Na sporedu ob 5.30

05:45
Dobro jutro

06:00
Novice

06:30
Novice

07:00
Druga jutranja kronika, Na sporedu ob 7.00

07:29
Vreme po Sloveniji

Oksimoron oziroma bistroumni nesmisel je besedna zveza, sestavljena iz dveh nasprotujočih ali izključujočih si pojmov. Učinkuje kot popestritev besedila, ima satiričen ali ironičen pomen.
Teja Završnik, lektorica in prevajalka pri prevajalski agenciji Leemeta, pravi, da poznamo pravi in retorični oksimoron oziroma bistroumni nesmisel. Pravi je sestavljen iz dveh besed, ki se povsem izključujeta med seboj. Tak primer je molče odgovoriti. Retorični pa je sestavljen iz dveh besed, ki se ne izključujeta povsem, a ima satirični pomen. Primer je pošten politik ali lahek porod. Jezik je z rabo bistroumnih nesmislov pestrejši. Bralca prislijo, da se za trenutek ustavi in premisli, kaj je prebral ali slišal.

08:30
Novice

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o Ugandi.

V dopoldanskih športnih minutah bo v ospredju začetek sezone svetovnega pokala v smučarskem teku. Anamariji Lampič je lani uspel preboj med najboljše sprinterke svetovnega pokala. Poleg zanimivosti iz tekaške karavane v dopoldanskih športnih minutah ponudimo še nogometni komentar kroga v domačem prvenstvu.

09:30
Novice

09:37
Popevka tedna

09:55
Napoved radijskega sporeda

10:30
Novice

V seriji oddaj o obletnici UKC Ljubljana tokrat o odnosu med zdravnikom in bolnikom. Prof. dr. Matej Drobnič z ortopedske klinike in njegov pacient Florjan Omejc pravita, da mora ta odnos temeljiti na zaupanju ... Florjan nam bo opisal nesrečo, ki se mu je zgodila leta 1992, ko je bil star 11 let, grozila mu je amputacija obeh nog, a so mu, kot pravi, na UKC Ljubljana podarili nešteto korakov, saj so mu nogi rešili. Dr. Matej Drobnič pa bo povedal tudi, kakšne težave sodobnega človeka rešujejo in lajšajo na ortopedski kliniki.

11:30
Novice

11:38
Obvestila

V Italiji, kjer smo spomladi spremljali prve kaotične prizore epidemije na evropskih tleh, se število smrtnih žrtev covida-19 spet močno vzpenja in dosega ravni iz prvega vala epidemije. Razmisleki pa so zdaj drugačni – dijaki protestirajo proti zaprtju srednjih šol, turistični delavci se bojijo za zimsko smučarsko sezono. Z našim rimskim dopisnikom Jankom Petrovcem razmišljamo, po čem se zdajšnji omejevalni ukrepi razlikujejo od spomladanskih, kakšne načrte ima država za testiranje in cepljenje ter o papežu Frančišku, ki ob začetku adventnega časa razburja cerkveno javnost z izjavami o istospolnih zvezah in migrantih. Okusimo pa tudi posledice mediteranske diete.

12:30
Novice

Sezono svetovnega pokala začenjajo tudi smučarski tekači. Anamarija Lampič je bila lani med najboljšimi sprinterkami svetovnega pokala. Uvodno tekmo nove sezone na severu Finske pospremimo tudi na Valu 202.

Petindvajsetminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

13:30
Domači predlogi za Popevko tedna

13:42
Tuji predlogi za Popevko tedna

Priporočilo za preživljanje prostega časa poda umetnik Brane Zorman.

14:20
Obvestila

14:30
Novice

Tradicionalno petkovo glasovanje za najbolj všečni skladbi.

15:03
Radio napoveduje

Osrednja popoldanska informativna oddaja Radia Slovenija traja približno 35 minut. Vanjo uvrščamo najpomembnejše aktualne dogodke tekočega dne in odmeve na preteklo dogajanje. Vsebinsko je zelo raznovrstna, saj zajema politiko, gospodarstvo, afere, zdravstvo, šolstvo in kulturo, ob koncu pa še petminutni športni prispevek.

16:30
Novice

Slikovita prispodoba v naslovu dolgoletne petkove oddaje na Valu 202 na kratko pove vse o njeni vsebini. Avtor oddaje izbere in komentira dogodke tedna, tokrat bo to storil Tadej Košmrlj.

Vreme ob koncu tedna.

17:30
Novice

17:35
Obvestila

Zimski svetovni pokali že tečejo. Začela se je sezona smučarskega teka s klasičnim sprintom v Ruki, alpski smučarji se na eni redkih paralelnih tekem merijo v Avstriji. Zanimivosti in odzive prepletemo v popoldanskem Navalu na šport.

18:00
Tri v vrsto

18:50
Večerni spored

Alspki smučarji se pod žarometi merijo na paralelni tekmi svetovnega pokala. Z zanimivostmi postrežemo v večeru na Valu 202.

19:00
Radijski dnevnik, Na sporedu ob 19.00

19:30
Popevka tedna

Novice in intervjuji iz sveta glasbe. Opozarjamo na nove pesmi, domače in tuje.

Novosti s senčne strani popularne glasbe.

Če je govor o veličastnih vrnitvah še ne pozabljenih glasbenikov, se navadno problematizira časovni most med njihovo že zaprašeno zadnjo izdajo in novo, aktualno. Če pa stvari zavrtijo po orbitalnem načrtu dunajskih zvezdniških producentov trip-hopa in chill-outa v enem, pa je problem natačno tisti, ki ga pravzaprav ni. Peter Kruder in Richard Dorfmeister sta namesto sveže ustvarjalnosti svoj zadnje posneti album preprosto predstavila malce pozneje, kratkih 22 let po tem, ko je bil ta dokončan. Bežno neizogibna je ugotovitev, da je njun zvočni in kompozicijski spektrum aktualen še dandanes. Kot da se v tem času ni spremenilo nič, čeprav se je vse. Kruder-Dorfmeistrova fatamorgana ima za nameček še eksotičen, dejansko pa najbolj eleganten, a obenem tudi ciničen naslov – 1995.
Poleg opojnih in ležernih dubovsko-triphopovskih dimnih zaves, se v Galeriji podvizajo raperji in raperke, ki so zaznamovali prejšnji teden. Megan Thee Stallion in Slowthai sta nedvomo taka. Gremijevska nominacija v boben delegira tudi Burna Boya, že načeta nova albuma 2 Chainza in Paja Salieuja sta upravičena dopolnilnih razodetij. Zanimive paralele vsebin, v tem primeru zabredemo v podalpski trepeči duši ljubi socialni realizem, bodo ob bok postavile domačina Mita in Gera. Mariborčanu smo že tako dolžni, pri Krčanu pa velja, da si taki ne dovolimo (p)ostati. Superkul nov komad ima londonska producentka Tsha. Spomeničarji bodo tokrat splitski T.B.F., še hujši pa v skupni klasiki Digable Planets, Wah Wah Watson in Lester Bowie.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najaktualnejšega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

V zadnji novembrski epizodi RH 202 bomo med drugimi predstavili del novega albuma enega najbolj priljubljenih britanskih ustvarjalcev house in tech-house ritmov, ki svoje glasbene kreacije podpisuje kot Hot Since 82, slišali bomo tudi nekaj svežega domačega drum&bassa, ki ga prinašata Roots In Session, nov izdelek slovenskega mojstra melodičnih elektronskih zvarkov Evidenta, petkov večer pa bodo tokrat dopolnjevali tudi Steve Lawler, Lee Foss, Patrick Topping, Disclosure, Solardo, Skream, Bonobo ter Ansambel Luka Lesjaka s Prijatelji.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov