Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska občina je s partnerji občane danes povabila v gozd Stražun na čistilno-izobraževalno akcijo. Stražunski gozd je, kot je znano, edinstven naravni habitat, tesno prepleten z urbanim okoljem, žal pa ga pesti več ekoloških problemov.

Zaradi znanih razlogov čistilna akcija ni potekala v organiziranih skupinah, temveč so vreče za smeti delili v prostorih mestnih četrti. Nekateri pa so prišli celo s samokolnico. Okoliškim prebivalcem gozd veliko pomeni, nam je dejala gospa, ki se je k akciji pridružila kar mimogrede med sprehodom z otroki:

"Omogoča nam v bistvu izhod v zelenje. Sploh v času karantene, ko smo bili doma, smo se edino s Stražunom rešili."

Na učni poti Netopirja Boromirja pa smo opazili tudi družine z manjšimi otroki, ki so se učili o rastlinah in živalih, pa tudi o ekologiji.

Stražun je nekaj posebnega

Gozd, kot je Stražun, je v evropskem merilu edinstven, meni Andreja Senegačnik z Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave:

"V bistvu v Srednji Evropi ni primerljivega gozda v samem središču mest, tako da je to ena izjemna priložnost za Maribor, ker gre za ohranjen gozd starih dreves in za ekosistem, ki deluje."

Pereča težava onesnaženega potoka

Žal pa ga pestijo raznolike težave, predvsem odpadki, odlaganje zelenega obreza z vrtov, nelegalni vrtički, vandalizem in neurejena kanalizacija, ki onesnažuje Stražunski potok.

"Vodstvo je ta problem prepoznalo in mislim, da zdaj v tem času, ko se pripravlja dveletni proračun in tudi potem načrt razvojnih programov za naslednje štiriletno obdobje, da bo to sigurno tudi primerno vključeno."

Je o sanaciji potoka povedala Cvetka Slana iz občinske skupne službe za varovanje okolja. Načrtujejo pa tudi obuditev projekta revitalizacije gozda z vsebinami, ki v preteklosti ni uspel na razpisih za sofinanciranje.