Durs vse oškodovane davčne zavezance poziva, da naj vložijo ugovor. Čas za to imajo do 12. junija. Foto: MMC RTV SLO
Durs vse oškodovane davčne zavezance poziva, da naj vložijo ugovor. Čas za to imajo do 12. junija. Foto: MMC RTV SLO

Durs je od zunanjega izvajalca že prejel podrobnejšo analizo napake, iz katere je razvidno, da je med 11.971 informativnimi izračuni za samostojne podjetnike, ki so uveljavljali omenjeno olajšavo, pravilnih 4.935, medtem ko jih je 7.036 (okoli 60 odstotkov) napačnih, ker olajšava za vzdrževane družinske člane ni bila upoštevana.

Napaka kljub testiranju
Med omenjenimi 7.036 zavezanci je 1.255 takih, ki bi ob upoštevanju posebne oljašave za vzdrževane družinske člane morali dobiti vračilo dohodnine, 4.302 pa takih, ki imajo zaradi napake določeno neupravičeno doplačilo dohodnine.

Napaka se je zgodila kljub podrobnim testiranjem, ki sta jih izvedla zunanji izvajalec in Durs, so pojasnili na Dursu. Poudarili so tudi, da informativni izračuni dohodnine niso odmerne odločbe in da so vsi pripravljeni na podlagi podatkov izplačevalcev dohodkov.

Čas za ugovor do 12. junija
Informativne izračune morajo vsi zavezanci preveriti in šele, če se strinjajo s podatki, izračuni postanejo odmerne odločbe za dohodnino, so navedli.

Zavezanci bodo lahko navedeno pomanjkljivost oz. napako reševali skozi ugovor zoper informativni izračun, v katerem bodo uveljavljali posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane, pri tem pa jim ne bo zaračunana nobena taksa. Rok za ugovor se izteče 12. junija, zavezanci pa ga lahko vložijo po pošti, osebno na pristojnem davčnem uradu, ki je izdal informativni izračun, ali elektronsko prek sistema eDavki, so še navedli v Dursu.

M. N.