Državni zbor imenuje pet članov nadzornega sveta RTV-ja, vlada štiri, zaposleni na RTV-ju pa dva. Foto: RTV SLO
Državni zbor imenuje pet članov nadzornega sveta RTV-ja, vlada štiri, zaposleni na RTV-ju pa dva. Foto: RTV SLO
Zakon o trgovinah po mnenju DS-ja predvideva preveč izjem. Foto: RTV SLO
Sedež Mercatorja
Opozicija zahteva svojo komisijo za preiskavo nepravilnosti pri prodaji deleža v Mercatorju. Foto: RTV SLO

Predlagana sestava programskega in nadzornega sveta je po pričakovanjih povzročila polemično razpravo. Medtem ko so koalicijski poslanci prepričani, da bo novi model vodenja prinesel bolj kakovosten in objektiven RTV, opozicijski menijo, da bo povzročil podržavljanje javne radiotelevizije. Glasovanje bo v sredo.

Poslanci so se na izrednem zasedanju zbrali zaradi rokov, ki jih določa zakon o RTV-ju. Oba organa se morata namreč oblikovati do 12. januarja.

Imenovanje v sveta RTV-ja
V nadzorni svet RTV-ja bo imenovana peterica kandidatov, ki so jih predlagale parlamentarne stranke. Predlagani so Klemen Jaklič, Franc Orešnik, Nikola Damjanič, Tomaž Glažar in Igor Šetinc.

Med njimi sta dva kandidata Slovenske demokratske stranke, kar naj bi bilo posledica koalicijskega dogovora o njihovih razmerjih pri imenovanju članov organov RTV-ja. Izpadel pa je kandidat SD-ja, tretje stranke po velikosti v DZ-ju.

Poslanci bodo imenovali tudi 21 članov programskega sveta, pet na predlog strank, 16 pa na predlog gledalcev in poslušalcev RTV-ja, univerz in fakultet, društev in drugih organizacij civilne družbe.

Spet o trgovinah in vinu
Poslanci so opravili tudi obravnavo novele zakona o trgovini, ki so jo sprejeli že 20. decembra, a je državni svet tri dni kasneje na njo izglasoval odložilni veto. Ta je bil izglasovan tudi na novelo zakona o vinu, ki jo bodo poslanci znova obravnavali v sredo.

Zakona o trgovinah državni svet ni podprl, ker meni, da je v nasprotju z referendumsko voljo volivcev. Novela namreč dopušča več izjem med trgovinami, ki bi bile lahko odprte tudi ob nedeljah.

Do veta na zakon o vinu je prišlo predvsem zaradi nasprotovanja zmanjšanju števila vinorodnih dežel. Nov zakon predvideva dve vinorodni deželi, Primorsko in vzhodno Slovenijo.

Če želijo poslanci veto DS-ja preglasovati, mora za zakona glasovati absolutna parlamentarna večina.

Zahteva za komisijo zavrnjena
Pred tem so poslanci zavrnili zahtevo za širitev dnevnega reda z zahtevo za ustanovitev komisije o Mercatorju. Opozicijski poslanci so se sklicevali na odločbo upravnega sodišča, da je zahteva za ustanovitev komisije njihova ustavna pravica. Predsednik DZ- ja France Cukjati pa je ponovil, da DZ ne more ustanoviti dveh komisij z istim predmetom preiskave. Opoziciji je očital tudi napačno interpretiranje sklepa sodišča.

Na dnevnem redu še eno imenovanje
Državni zbor bo na seji v sredo odločal tudi o predlogu predsednika države Janeza Drnovška, da za generalnega pravobranilca Sodišča Evropskih skupnosti v Luksemburgu izvoli Mira Preka. Mandatno-volilna komisija je njegovo imenovanje sicer odsvetovala.