Namero LDS-a je predstavila poslanka Majda Širca. Foto: RTV SLO
Namero LDS-a je predstavila poslanka Majda Širca. Foto: RTV SLO
Bo potrebno zbrati 40.000 podpisov? Foto: RTV SLO
Zakon o RTV Slovenija še naprej buri duhove. Foto: RTV SLO
Borut Pahor
Pahorju se zdijo stroški referenduma previsoki. Foto: RTV SLO
Cukjati je zavrnil pobudo volivcev. Foto: RTV SLO

Če ne 30 pa 40.000
Predsedstvo SD-ja bo o tem odločalo v ponedeljek, ko naj bi začeli zbirati podpise. Rok za vložitev pobude se bo iztekel v sredo, LDS pa bo v primeru neuspešnega zbiranja poslanskih podpisov začel zbirati podpise 40.000 volivcev.
Širca pričakuje, da se bodo v SD-ju pridružili pobudi tudi zato, ker so predstavniki te stranke v razpravah poudarjali, da bodo uporabili vsa pravna sredstva za preprečitev uveljavitve zakona.


Povejte svoje mnenje o tej temi na forumu.


Za zavrnitev zakona v celoti
Poslanka je pojasnila, da naknadni zakonodajni referendum, drugače kot predhodni, omogoča zavrnitev zakona v celoti. Po njenih besedah je od predstavitve predloga zakona na spletni strani ministrstva do sprejetja zakona minilo le nekaj več kot 80 dni, vmes pa se je zgodilo posilstvo nad demokracijo tako na proceduralni kot na vsebinski ravni.

Povabili bodo tudi SNS
Zakon je sicer doživel javno razpravo, a šele potem, ko ga ni bilo več mogoče spreminjati. Smiselne in konstruktivne pripombe domače in mednarodne stroke so po besedah Širce naletele na molk. K vložitvi podpisov bodo v LDS-u pozvali tudi SNS, ki je imel v zvezi z nekaterimi rešitvami v zakonu močne pomisleke, ter poslanca narodnih skupnosti.

Pahor proti referendumu
Predsednik SD-ja Borut Pahor je odločitev LDS-a za referendum o zakonu o RTV Slovenija označil za zelo napačno. Kritika vlade v njenem prizadevanju, da si podredi medije, je z vidika svobodne družbe pomembna, a ne tako, da bi bilo treba mobilizirati javnost in zato porabiti
600 milijonov tolarjev. Nenazadnje gre za zakon, ki ga lahko takoj spremenimo, ko pridemo na oblast, je v pismu predsedniku LDS-a Antonu Ropu zapisal Pahor.

Zakon o RTV-ju je slab, vendar za Slovenijo še zdaleč ne tako škodljiv, kot je nesposobnost vlade, da politično javnost zaposli z gospodarskimi in socialnimi reformami, je še zapisal Pahor, ki meni, da je energijo za mobilizacijo ljudi potrebno varčevati za odločilne teme slovenskega razvoja.

Nasprotovanje civilne družbe
DZ je zakon o RTV-ju po burni razpravi ob obstrukciji poslancev LDS-a in SD-ja sprejel v sredo. Opozicija vladni koaliciji očita, da želi s spremembami v sestavi programskega sveta RTV-ja podržaviti javno radiotelevizijo. Zakonu so nasprotovali tudi Sindikat novinarjev Slovenije, Društvo novinarjev Slovenije in mnogi predstavniki civilne družbe.

Pobuda volivcev "poteptana"
Predsednik DZ-ja France Cukjati je v torek zavrnil pobudo 1.283 volivcev s prvopodpisanim nekdanjim novinarjem Dela Marjanom Sedmakom za zbiranje podpisov za razpis referenduma o zakonu o RTV Slovenija. Po mnenju državnozborske zakonodajno-pravne službe je bilo predlagano referendumsko vprašanje neskladno z zakonom, pomenljivo in nepravilno oblikovano. Širca pa je dejala, da je bila pobuda skupine volivcev poteptana in diskreditirana. Sedmak pa ni imel nobenih možnosti za njeno dopolnitev.