Pogajalci še niso točno določili, katere športe bi uvrstili med ekstremne. Opis je pomemben, saj bodo od njega odvisne finančne posledice za poškodovane. Foto: EPA
Pogajalci še niso točno določili, katere športe bi uvrstili med ekstremne. Opis je pomemben, saj bodo od njega odvisne finančne posledice za poškodovane. Foto: EPA
Dušan Rebolj
Kar se tiče boleznin, so najbolj zadovoljni predstavniki sindikatov. Foto: RTV SLO
Dogovor socialnih partnerjev

Z izkupičkom pogajanj so zadovoljni predvsem sindikati. Minister jim je namreč precej popustil in pretiranega nižanja bolniških nadomestil, ki so bila sprva napovedana, ne bo.

Dušan Rebolj, predsednik sindikata Pergam, je dejal, da je usklajeni predlog celo boljši od veljavnega zakona. Optimističen je bil tudi zdravstveni minister Andrej Bručan, ki je poudaril, da so v korist zavarovancev in zdravstvenega sistema nekoliko popustile vse tri strani pogajalcev.

Dogovorjene pa so tudi višine boleznin zaradi poškodb pri adrenalinskih športih ali poškodb pod vplivom alkohola, ki naj bi znašale 70 odstotkov celotnega nadomestila. V noveli so odprta le še vprašanja glede plačevanja oskrbe v bolnišnicah za alkoholizirane povzročitelje prometnih in drugih nesreč. Poleg tega še ni dorečeno, kateri so adrenalinski oziroma ekstremni športi.

Preostala nadomestila nespremenjena
Bolniška nadomestila, katerih vrednost so že dorekli, so ostala nespremenjena. Za poškodbe na delu in poklicne bolezni je nadomestilo izplačano v celoti, za bolezni so ta 90-odstotna, 80 odstotkov pa znaša nadomestilo za nego družinskega člana in poškodbe zunaj delovnega mesta.

O noveli ta mesec tudi ESS
Predstavniki sindikatov, delodajalcev in ministrstva za zdravje so bili še pred kratkim neusklajeni v bistvenih točkah: višini bolniških nadomestil, sestavi skupščine ZZZS-ja in pri kritju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za socialno ogrožene.

O noveli bo najverjetneje še ta mesec razpravljal tudi ekonomsko-socialni svet.

Dogovor socialnih partnerjev