Na začetku tedna so na farmi v Csongradu odkrili pet mrtvih in okoli 40 bolnih gosi. Foto: EPA
Na začetku tedna so na farmi v Csongradu odkrili pet mrtvih in okoli 40 bolnih gosi. Foto: EPA
Ptičja gripa
Območje izrazitega tveganja je bilo februarja lani predvsem Podravje. Foto: RTV SLO
Trenutno Vurs v Sloveniji še ni ugotovil pojava virusa, izvaja pa ukrepe za njegovo zgodnje odkrivanje (monitoring; na sliki direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič). Foto: RTV SLO

Pravilnik je bil sprejet ob pojavu virusa H5N1 v Sloveniji februarja lani, opredeljuje pa območja tveganja in izrazitega tveganja. Ta so še vedno predvsem ob reki Dravi.

Vodja službe za odnose z javnostmi pri veterinarski upravi Matjaž Emeršič je za MMC povedal, da Slovenija ne bo sledila Hrvaški pri prepovedi uvoza perutnine iz Madžarske, saj v EU-ju veljajo pravila enotnega trga. Ukrep bo po potrebi uvedel Bruselj.

Na vprašanje o vplivih nizkih temperatur na možnost prenosa bolezni je Emeršič dejal, da so v stroki različna mnenja o načinu prenosa virusa. Spomnil je, da so med lanskim pojavom ptičje gripe v Sloveniji poginjali le mlajši labodji samci. Poudaril je, da je prenos virusa najverjetnejši pri imunsko slabo odporni perutnini, predvsem tisti, ki ima ob selitvi za sabo daljšo pot, na kateri hrane ni v izobilju.

Strožji ukrepi predvsem v Podravju
Ukrepi na območju z izrazitim tveganjem so naslednji: perutnina in druge ptice, gojene v ujetništvu, morajo biti v zaprtih prostorih, domače race in gosi morajo biti ločene od druge perutnine, vodna zajetja na prostem morajo biti zavarovana pred dostopom divjih ptic, perutnino pa je prepovedano oskrbovati z vodo iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop divje ptice, če voda ni obdelana na način, ki zagotavlja uničenje virusa aviarne influence.

Območje z izrazitim tveganjem obsega naselja naslednjih občin: Destrnik, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče - Slivnica, Kidričevo, Markovci, Mestna občina Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Ormož, Pesnica, Ptuj, Starše, Videm, Zavrč.

Na preostalem območju se perutnina goji v ograjenem prostoru. Krmljenje in napajanje perutnine je treba zagotoviti v zaprtih prostorih ali na način, ki preprečuje divjim pticam dostop do krme in vode.

H5N1 spet v Evropi
Na začetku tedna so na farmi na jugovzhodu Madžarske odkrili 5 mrtvih in okoli 40 bolnih gosi, zato so se odločili za teste v madžarskem državnem laboratoriju, ki so pokazali okuženost z virusom ptičje gripe. Vzorce so na testiranje poslali tudi v britanski laboratorij Weybridge. Odkritju virusa je sledil takojšen zakol vseh 3.300 gosi na farmi.

O izbruhu virusa je Budimpešta že obvestila Evropsko komisijo, prva pa se je odzvala Hrvaška, ki je prepovedala uvoz vse perutnine iz sosednje Madžarske. Evropska komisija je sporočila, da je zelo zadovoljna z odzivom madžarskih oblasti, in meni, da ni nevarnosti za tamkajšnjo perutnino.

Gre za prvi primer virusa ptičje gripe v Evropi po lanskem avgustu. Od 1. januarja letos je zaradi virusa umrlo pet ljudi v Inodneziji, nove primere so odkrili na Japonskem, Tajskem in v Vietnamu. Od leta 2003 so virus H5N1 odkrili v 50 državah po svetu, zaradi njega pa je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) umrlo več kot 160 ljudi.