Foto:
Foto:
Novinarji in uredniki RTV-ja nasprotujejo predlogu zakona.
Novinarska katedra FDV-ja opozarja, da bi morala pri pripravi zakona sodelovati strokovna javnost.

Po srečanju s predstavniki sindikatov RTV Slovenija in društva novinarjev se je ministrstvo odločilo, da bo pri izdelavi končnega besedila upoštevalo pripombo glede imenovanja urednikov.

Ocenilo bo tudi možnosti, da bi predlagalo obravnavo zakonskega predloga po rednem postopku, o tem pa bo dokončno odločala vlada, morda že na četrtkovi seji.

Simoniti tudi z vodstvom RTV-ja
Minister za kulturo Vasko Simoniti se bo v ponedeljek sestal še z vodstvom RTV-ja in prisluhnil tudi njihovim pripombam. "Upam, da bomo tudi njihove pripombe uskladili z našim predlogom in da bo rezultat uspešen," je dejal Simoniti.

Vodstvo RTV-ja načeloma podpira spremembe zakonske ureditve, vendar meni, da bi imel sprejem zakona brez upoštevanja pripomb RTV-ja dolgoročne posledice za obstoj in nadaljnji razvoj javnega servisa.


Svoje mnenje o predlogu zakona lahko izrazite na forumu.

Tudi na FDV-ju kritični
Katedra za novinarstvo na FDV-ju pa opozarja, da vlada v pripravo zakona o RTV-ju ni vključila strokovne javnosti, besedilo pa je objavila prepozno, zato široka strokovna razprava ni bila mogoča.

Slavko Splichal je bil kritičen tudi do RTV-ja, saj bi moral ta po njegovem mnenju že prej organizirati javne razprave o svoji funkciji v slovenski družbi. Glede predloga zakona je dejal, da skuša zadušiti civilne pobude, ki bi jim moral biti RTV izpostavljen.

Sandra Bašič Hrvatin je opozorila, da predlog posega v pravico do svobode izražanja, RTV pa mora po njenem mnenju omogočiti odprt javni prostor, kjer se predstavijo tudi vsebine, ki za oglaševalce niso pomembne.

Marko Milosavljevič pa je zakonski predlog označil za nevarnega in nedemokratičnega. Opozoril je predvsem na predlagano strukturo programskega sveta, v katerem bi kar 21 od 29 članov določil državni zbor.