Janez Kranjc. Foto: BoBo
Janez Kranjc. Foto: BoBo

Predsednik republike Borut Pahor je po posvetovanjih s predstavniki poslanskih skupin sklepal, da ima Janez Kranjc morda dovolj glasov za izvolitev na mesto ustavnega sodnika.

Kot so zapisali v uradu predsednika republike, je Kranjc cenjen pravni strokovnjak tako doma kot v tujini. Med drugim je trikrat opravljal funkcijo dekana Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in predsedoval Evropski zvezi pravnih fakultet. Je nosilec najvišjih državnih odlikovanj Slovenije, Francije in Avstrije in častni doktor tujih univerz.

Dodali so, da Kranjc uživa ugled cenjenega in odličnega pravnega strokovnjaka z visoko stopnjo osebne integritete. Predsednik Pahor pa ocenjuje, da bo v primeru izvolitve lahko pomembno prispeval k delu in vlogi ustavnega sodišča kot najvišjega organa sodne oblasti za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin v državi.

K možnosti kandidiranja je Kranjca povabil predsednik republike in pri tem uporabil zakonsko določbo, da lahko h kandidaturi nagovori kandidata zunaj javnega poziva. Tako je ravnal tudi v primeru akademika Marijana Pavčnika in sedanjega predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza, so spomnili v uradu predsednika.

Ob tem so napovedali, da se bo Kranjc javnosti predstavil v predsedniški palači ta petek ob 10.30.

Sodeč po izjavah po posvetovanjih so Kranjcu naklonjeni poslanci SDS-a, SMC-ja, DeSUS-a ter v poslanski skupini narodnih skupnosti. A tudi če vsem poslancem omenjenih poslanskih skupin prištejemo poslance NSi-ja, absolutna večina v DZ-ju še ni zagotovljena, saj skupaj štejejo 44 glasov.

Kranjca medtem ne nameravajo podpreti v opozicijskih LMŠ-ju, SD-ju in Levici. V LMŠ-ju predsedniku republike kot kandidata znova predlagajo Andraža Terška, ki sicer ob prvem glasovanju v DZ-ju ni dobil zadostne podpore.