Predsedstvo SD ni podprlo stališča svojega predsednika. Foto: RTV SLO
Predsedstvo SD ni podprlo stališča svojega predsednika. Foto: RTV SLO

Pričakujemo, da bo SD dal podpise za razpis referenduma, saj so poslanci stranke v razpravi zakonu ostro nasprotovali.

Majda Širca, LDS
Maria Pozsonec in Roberto Battelli
Oba manjšinjska poslanca ne podpirata referenduma. Foto: RTV SLO
V javnosti so v zadnjih dneh krožila Ropova in Pahorjeva pisma o referendumu o RTV-ju. Foto: RTV SLO

O LDS-ovi pobudi je odločalo predsedstvo stranke, predsednik stranke Borut Pahor pa je dejal, da so poslanci pri svojih odločitvah svobodni ter da bosta njihova volja in odločitev spoštovani.

Dodal je še, da če referendum bo, se bodo temu dejstvu prilagodili, in opomnil, da so v SD-ju zakonu pred sprejetjem nasprotovali. Pahor, ki referendumu nasprotuje, je še sporočil, da je podporo pobudi že napovedalo nekaj poslancev, po besedah poslanke Brede Pečan pet do šest. Samo Bevk še ne ve, ali bo podprl razpis referenduma, vendar je najbolj verjetno, da ne bo.

Podporo odrekli Battelli, Pozsončeva in SNS
Ob LDS-ovih 23 poslancih in petih do šestih glasovih SD-ja bi potrebovali še eden do dva glasova, da bi lahko vložili pobudi. Podporo pobudi sta sicer odrekla tudi manjšinska poslanca, Roberto Battelli in Maria Pozsonec.

Pobude ne bodo pa ne bodo podpisali tudi v SNS-u. Rok za oddajo referendumske pobude se izteče v sredo opolnoči.

DS z odložilnim vetom?
Zanimiva vest je prišla tudi iz državnega sveta, ki se bo v sredo sestal na izredni seji in obravnaval predlog za odložilni veto na zakon. DS je o zakonu razpravljal že 18. maja in svetniki so tarkrat imeli nekaj predlogov glede oblikovanja programskega in nadzornega sveta, vendar pa večina v DZ njihovih pripomb ni upoštevala, je v imenu predlagateljev veta pojasnil Doro Hvalica iz skupine delodajalcev.

Politbarometer o zakonu
V raziskavi Politbarometra pa so tudi ugotavljali podporo zakonu o RTV Slovenija. 46 odstotkov vprašanih meni, da bo zakon povečal vpliv politike na javno televizijo, hkrati pa se je nekoliko povečal delež tistih, ki novi zakon podpirajo. O ostalih ugotovitvah raziskave si lahko preberete tukaj.


Izrazite svoje mnenje o zakonu o RTV-ju na forumu.

Rop: Zakon o RTV-ju več kot slab
Novi zakon o RTV Slovenija ni le slab, ampak precej več kot to, je v odgovoru Borutu Pahorju zapisal predsednik LDS-a Anton Rop. Rop obžaluje, ker vodja SD-ja ne podpira ideje, da bi 30 poslancev s podpisi doseglo izvedbo referenduma o zakonu o RTV-ju.

Meni namreč, da zakon pomembno znižuje raven demokratičnih standardov, zato je treba storiti vse za njegovo preprečitev. Rop se tudi ne strinja s Pahorjevim mnenjem, da je mobilizacijo ljudi treba prihraniti za bolj odločilne teme v državi. Če bomo vsi razmišljali na tak način, noben problem ali vprašanje v zvezi z javnimi zadevami ne bo tako veliko in usodno, da bi začeli dialog s sedanjo oblastjo, je zapisal Rop.

Pričakujemo, da bo SD dal podpise za razpis referenduma, saj so poslanci stranke v razpravi zakonu ostro nasprotovali.

Majda Širca, LDS