Elektorji bodo novega svetnika, ki bo nasledil zdajšnjega poslanca SDS-a Andreja Poglajena, izbirali na volilnem zboru 14. novembra, kandidate pa lahko predlagajo občinski sveti občin Bovec, Cerkno, Idrija, Kobarid in Tolmin.

Donedavni državni svetnik Andrej Poglajen je namreč 5. septembra prevzel funkcijo nadomestnega poslanca, v poslanskih klopeh je nasledil Branka Grimsa (SDS), ki je bil izvoljen v Evropski parlament. Zakonodaja pa določa, da se morajo, če članu državnega sveta preneha mandat pred iztekom mandatne dobe, razen če je do izteka mandatne dobe preostalo manj kot šest mesecev, opraviti nadomestne volitve. Te se opravijo najpozneje 75 dni po prenehanju mandata člana državnega sveta.

Čeprav gre za volitve zgolj enega državnega svetnika, je moral DVK danes sprejeti vse potrebne akte za izvedbo volitev. Roki za izvedbo volilnih opravil sicer začnejo teči v petek, 27. septembra.

Nadomestne volitve predstavnika lokalnih interesov bodo potekale v 13. volilni enoti, ki obsega območja občin Bovec, Cerkno, Idrija, Kobarid in Tolmin.

Državne svetnike se v nasprotju s poslanci voli posredno. Predstavnike lokalnih interesov volijo elektorji, ki jih izvolijo občinski sveti posameznih občin. Ti določijo tudi kandidate za člana državnega sveta, predstavnika lokalnih interesov.

Občinski sveti elektorje volijo po svojih pravilih, njihovo število pa je odvisno od števila prebivalcev v občini. Občini Tolmin in Idrija imata tako po tri elektorje, Bovec, Cerkno in Kobarid pa po enega, je danes ugotovil DVK. Omenjene občine je pozvala, naj izvolijo svoje elektorje in določijo kandidate, ki se bodo potegovali za mesto v državnem svetu.

To morajo v skladu z rokovnikom, ki ga je danes prav tako sprejel DVK, storiti najpozneje do 14. oktobra. Do tega datuma morajo namreč volilni komisiji volilne enote Postojna predložiti sezname izvoljenih elektorjev in kandidatov za člane državnega sveta.

Volitve državnega svetnika pa bodo potekale 14. novembra na volilnem zboru. Tam se bodo kandidati lahko predstavili elektorjem, izvoljen pa bo tisti, ki bo dobil največ glasov. Če dva ali več kandidatov dobi enako število glasov, pa bo o izvolitvi odločil žreb. Državna volilna komisija mora nato izid nadomestnih volitev ugotoviti do 26. novembra.