Foto:
Foto:
Pogovori so bili konstruktivni, je po štiriurnem sestanku povedal Aleks Štakul.
Predlogu nasprotujejo tudi v društvu in sindikatu novinarjev.

Generalni direktor RTV Slovenija Aleks Štakul je po srečanju s Simonitijem dejal, da je vodstvo RTV-ja svoj pogled na novi zakon pripravljalo v časovni stiski, saj jim je ministrstvo za pripombe namenilo le nekaj dni.

Vodstvo RTV-ja meni, da so pri predlogu zakona potrebne nekatere izboljšave in dopolnitve, nekatere stvari pa so dobro urejene. Na tokratnem delovnem sestanku so pregledali vsak člen posebej in obravnavali pripombe, govorili pa so tudi o drugačnem financiranju javnega zavoda ter predstavili nekaj rešitev, o katerih pa še ni končnega dogovora.

Prevelik vpliv politike?
Največ polemik je med novinarji in strokovno javnostjo povzročil predlog za nov način imenovanja urednikov. Štakul je v okviru tega dejal, da je bil ponujen predlog, o katerem se je že izjasnil novinarski aktiv RTV-ja in Sindikat novinarjev Slovenije. Kot je znano, RTV nasprotuje predvsem imenovanju večine članov programskega sveta v državnem zboru in večjim pristojnostim generalnega direktorja, ki bi po predlogu lahko sam imenoval odgovorne urednike.

Predlog kmalu oblikovan
Simoniti je po sestanku sporočil, da so imeli z vodstvom RTV-ja dolgo razpravo in da so dosegli veliko stopnjo medsebojnega razumevanja. Bistvene pripombe vodstva in sindikatov RTV-ja bomo zato pri pisanju predloga upoštevali, končno besedilo pa bo objavljeno v naslednjih dneh in nato poslano na vlado, je še povedal Simoniti.

Vlada je obravnavo omenjenega predloga pretekli četrtek preložila, prav tako pa je za nedoločen čas preložila odločitev o tem, kdaj bo predlog poslala v presojo državnemu zboru.

LDS: RTV želijo podržaviti
Omenjeni zakon je bil tudi na dnevnem redu vlade v senci. Po mnenju LDS-a je bil zakon predlagan po nujnem postopku zaradi izrednih potreb vlade, ki hoče javno radiotelevizijo podržaviti, največja vladna stranka pa celo olastniniti.