Foto:
Foto:

Zanj je glasovala večina od 34 navzočih sodnikov na seji. Vrhovno sodišče bo sporočilo o svoji podpori poslalo pravosodnemu ministru Ivanu Bizjaku.

Ta bo svoj predlog kandidata za imenovanje izročil DZ-ju. Poleg Testena za predsednika vrhovnega sodišča kandidira tudi podpredsednik sodišča Marko Šorli. Testenu je podporo namenil tudi sodni svet, ki je kandidature obravnaval pretekli teden. Na tajnem glasovanju je Testen prejel deset od enajstih glasov.

Predsednika vrhovnega sodišča imenuje DZ
Zakon o sodiščih določa, da predsednika vrhovnega sodišča, ki je imenovan za dobo šestih let z možnostjo ponovnega imenovanja, imenuje in razrešuje DZ na predlog pravosodnega ministra, in sicer po poprejšnjem mnenju sodnega sveta in občne seje vrhovnega sodišča.

Deisinger ni dobil podpore
Na prvi poziv za kandidaturo za mesto predsednika vrhovnega sodišča se je prijavil le dotedanji predsednik vrhovnega sodišča Mitja Deisinger, ki je to funkcijo opravljal od 17. decembra 1997. Deisinger je nato dobil podporo tako sodnega sveta kot tudi pravosodnega ministra Ivana Bizjaka, ki ga je v imenovanje predlagal tudi DZ-ju, a med poslankami in poslanci novembra lani ni dobil dovolj podpore.