Vse več staršev, ki ne zmorejo stroška nakupa šolskih potrebščin, se obrača na dobrodelne organizacije, kakršna je Karitas. Foto: RTV  SLO
Vse več staršev, ki ne zmorejo stroška nakupa šolskih potrebščin, se obrača na dobrodelne organizacije, kakršna je Karitas. Foto: RTV SLO
Šola za starše precejšen zalogaj

Cene učbenikov se od šole do šole razlikujejo, saj učitelji zahtevajo različne šolske knjige. Renata Dolič iz DZS-ja je za TV Slovenija povedala, da vsi učbeniki za 1. razred stanejo od 48 do 80 evrov. Šolski minister Milan Zver sicer meni, da je obstoj več različnih knjig za en predmet dober, saj se učitelj tako lahko avtonomno odloča, katera je za učence najboljša.

Da bi razbremenila starše, je država lani za učbeniške sklade v proračunu namenila 600 milijonov tolarjev, letos pa še polovico več. Tako bo ministrstvo za šolstvo in šport zagotovilo izposojo učbenikov za učence od 1. do 7. razreda.

Sicer pa je treba ceni učbenikov prišteti še vse druge potrebščine, ki jih šolar potrebuje: torbe (ki za prvošolce znašajo okoli sto evrov), peresnice, pisala in zvezke. Doličeva pravi, da samo zvezki za prvošolce stanejo med pet in osem evrov. Pri sedmošolcih je ta vsota še višja in se giblje okoli 10 evrov.

Šola za starše precejšen zalogaj