Državljani so na naknadnem zakonodajnem referendumu o zakonu odločali 25. septembra. Foto: RTV SLO
Državljani so na naknadnem zakonodajnem referendumu o zakonu odločali 25. septembra. Foto: RTV SLO
Tretji televizijski program bo prenešal seje DZ-ja in njegovih drugih teles. Foto: EPA

Novi zakon prinaša predvsem spremembe v sestavi in pristojnostih organov javnega zavoda. Med pomembnejšimi spremembami velja omeniti 25-članski svet RTV-ja, ki ga bo zamenjal 29-članski programski svet, sicer pa zakon povečuje pristojnosti generalnega direktorja in uvaja poseben parlamentarni televizijski program.

Mandatno-volilna komisija DZ-ja bo morala zdaj v 15 dneh objaviti poziv za predlaganje kandidatov za člane programskega sveta.

Dvom o neodvisnosti
Ker bo 21 članov programskega sveta izmed 29 imenoval DZ, so kritiki zakona velikokrat podvomili o neodvisnosti tega organa, in sicer tudi zato, ker v zakonu niso jasno določeni kriteriji, kdo naj bi bil imenovan v svet. Vlada bo imela od zdaj večino tudi v nadzornem svetu, saj izmed 11 članov štiri imenuje neposredno, pet članov pa imenuje DZ.

Novi programski in nadzorni svet se morata konstiturirati najpozneje v 60 dneh (do 12. januarja 2006), programski svet pa mora nato po svoji prvi konstituivni seji razpisati mesto generalnega direktorja. Ta mora v 15 dneh po svojem imenovanju razpisati mesti direktorja radia in televizije.

Kdaj tretji program?
Ne ve se tudi, kdaj bo uveden parlamentarni program. Stroški zanj naj bi znašali več kot 900 milijonov tolarjev letno, vodstvo RTV-ja in DZ-ja pa naj bi se o podrobnostih dokončno dogovorilo prihodnji teden.

Po novem zakonu bodo plačila RTV-naročnine oproščeni socialno ogroženi. Med slednje sodijo prejemniki denarne pomoči kot edinega vira preživljanja oziroma prejemniki denarnega dodatka. RTV naj bi imel zaradi tega približno petodstotni izpad prihodkov.