Foto:
Foto:
Novega volilnega zakona še ne bo.
Državni zbor na novembrski seji

Za sprejetje bi zakonsko besedilo moralo podpreti vsaj 60 poslancev. Vladni predlog je sicer predvideval ukinitev volilnih okrajev in uvedbo preferenčnega glasu.

Medtem ko so poslanci opozicijskih SDS-a in NSi-ja podprli zakon, pa so poslanci LDS-a in ZLSD-ja, ki naj bi zakon uradno podpirali, glasovali različno. Vladni SLS in DeSUS zakona nista podpirali, prav tako ne opozicijska SMS in SNS. Precej poslancev je ostalo neopredeljenih, saj je bilo oddanih le 66 glasov.

NSi IN SDS sta zakon podprli
V NSi-ju se zavzemajo za čim bolj neposreden vpliv volivca na volitve in za čim bolj pregleden sistem, ki zagotavlja enakost volilne pravice, je povedal predsednik stranke Andrej Bajuk. V SDS-u so prepričani, da je vlada zelo pozno predlagala spremembe, saj je le eno leto do volitev. V ključnih okvirih pa so zakonske spremembe za to stranko sprejemljive.

ZLSD in LDS uradno za zakon
Miran Potrč (ZLSD) je poudaril, da ustava jasno določa proporcionalni volilni sistem, tako mora državni zbor sprejeti takšen volilni zakon, ki bo skladno z ustavo zagotovil odločilni vpliv volivcev na dodelitev mandatov kandidatom. V poslanski skupini LDS ne razumejo, zakaj nekatere poslanske skupine nasprotujejo zakonskemu besedilu, ob tem pa je dodala, da državni zbor sicer lahko prenese odgovornost na nov parlamentarni sklic, kar pa ne bi bilo odgovorno.

SLS in SMS proti; DeSUS po svoji vesti
"V Slovenski ljudski stranki menimo, da kakršnakoli sprememba volilne zakonodaje v predvolilnem letu nikakor ni vmesna, saj poskus spremembe volilnega sistema v tem času zmanjšujejo občutek stabilnosti v državi," pa je v imenu koalicijske SLS povedal Franci Rokavec. V SMS zakona niso podprli, še posebej pa nasprotujejo odpravi volilnih okrajev. Poslanci DeSUS-a so napovedali, da bodo glasovali po svoji vesti.

SOVA bo imela lastno varovanje
Državni zbor je sprejel novelo zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (SOVA), s katero naj bi se med drugim razširil krog prejemnikov ugotovitev agencije. Poleg tega novela uvaja lastno varnostno službo agencije, ki bo razpolagala z ustreznimi tehničnimi sredstvi in pooblastili za zagotavljanje varnosti objektov in njenih zaposlenih.

Zgolj tehnične spremembe zakona o meji
DZ je sprejel novelo letos uveljavljenega zakona o državni meji. Kot je pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Grega Virant, so spremembe tehnične narave. Pomenijo namreč le prenos pristojnosti z ministrstev na organe v njihovi sestavi zaradi racionalizacije in večje učinkovitosti upravnih postopkov.

ZZZS bo lahko terjal zavarovalnice
Novela zakona o zdravstvenem varstvu prinaša spremembe na področju izterjave škod za bolezni in poškodbe, ki so posledica avtomobilskih nesreč. Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) tako daje možnost, da bo izterjal stroške zdravljenja poškodovanih v prometnih nesrečah od zavarovalnic, ki zavarujejo odškodninsko odgovornost obveznega avtomobilskega zavarovanja.

Kmetje pa bodo po tej noveli imeli možnost, da bi se zavarovali za celotni obseg pravic v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja. Do sedaj se niso mogli zavarovati za čas začasne odstotnosti od dela.

Sprejet zakon o zasebnem varovanju
Z novim zakonom o zasebnem varovanju naj bi opredelili temeljne oblike zasebnega varovanja, uredili dejavnost zasebnega varovanja ter vzpostavili nov licenčni režim in učinkovitejši inšpekcijski nadzor, ki bi ga opravljalo notranje ministrstvo.