Eden izmed pomembnih ciljev novega zakona je zagotovitev boljšega izobraževanja za Rome. Foto: RTV SLO
Eden izmed pomembnih ciljev novega zakona je zagotovitev boljšega izobraževanja za Rome. Foto: RTV SLO
Romsko naselje
Zakon bi pripomogel k boljšim bivalnim pogojem. Foto: RTV SLO
Zakon o Romih

Predsednica komisije Majda Potrata (SD) meni, da je temeljno vprašanje, kako definirati pripadnika romske skupnosti, izpostavila pa je tudi vprašanje poselitve. Direktor Urada za narodnosti Stanko Baluh je pojasnil, da Svet Evrope ne pozna jasne klasifikacije o pripadnosti določeni etnični skupnosti.

Enotnega mnenja o zakonu pa nimajo predstavniki Romov: Zveza romskih skupnosti meni, da bi ga morali začasno umakniti, medtem ko Zveza Romov Slovenije zakon podpira. Prvi želijo iz njega črtati nekaj spornih členov in menijo, da se zakon Romom vsiljuje, drugi pa so le predlagali nekaj dopolnil glede Foruma romskih svetnikov pri tej zvezi.

Uresničitev ustavne določbe
Zakon naj bi skladno s 65. členom ustave celovito uredil položaj Romov. Ker so izkušnje iz preteklih prizadevanj v tej smeri pokazale, da reševanje romskega vprašanja ne more biti uspešno, če Romi vanj niso dejavno vključeni, zakon ureja organiziranost Romov na državni in občinski ravni ter določa njihova javnopravna pooblastila in financiranje.

Veliko Romov živi v naseljih z minimalnimi bivalnimi standardi. Cilji zakona so zato zagotavljanje razmer za umestitev romskih naselij v prostor, njihova ureditev in izboljšanje slabih bivalnih razmer.

Uspešnejše vključevanje v družbo
Z določanjem okvira za izobraževanje romske manjšine bo novi zakon skušal prispevati k uspešnejšemu vključevanju Romov v družbo. Ker je velika večina Romov brezposelnih in odvisnih od različnih oblik socialne podpore, je pomemben cilj zakona tudi reševanje tega vprašanja. Za izvajanje romskega zakona bo v letošnjem in prihodnjem letu namenjenih 3,6 milijona evrov, ki so že zagotovljeni v proračunih za leti 2007 in 2008.

Poslanci bodo zakon obravnavali na marčevskem zasedanju.

Zakon o Romih