Novela zakona o trgovini gre na ustavno sodišče. Foto: EPA
Novela zakona o trgovini gre na ustavno sodišče. Foto: EPA
Državni zbor
Novela zakona o trgovini bo na poslanskih klopeh predvidoma v prvi polovici januarja. Foto: RTV SLO
Miro Cerar, strokovni sodelavec v zakonodajno-pravni službi državnega zbora
Cerar je pojasnil, kaj bo veljalo po novem letu. Foto: RTV SLO

Spremembe in dopolnitve zakona o trgovini so po njihovem mnenju protiustavne, saj povzročajo neutemeljeno razlikovanje med enakimi dejavnostmi. Zakon s spremembami naj bi kršil najmanj dve ustavno zavarovani pravici: pravico do varstva zaupanja v pravo in pravico do enakosti pred zakonom, ker ne upošteva specifičnosti priročnih trgovin oziroma jih neutemeljeno obravnava različno.

Emona Obala upravlja specializirane maloprodajne trgovine Noč in Dan, katerih osnovni namen je preskrba prebivalstva z nujnimi življenjskimi izdelki, predvsem v času, ko so ostale trgovine zaprte - ponoči, ob nedeljah in praznikih.

DZ o zakonu na prvi naslednji seji
Državni zbor bo o noveli zakona o trgovini, na katerega je državni svet minuli petek izglasoval odložilni veto, znova odločal na prvi naslednji seji, najverjetneje na izredni seji v prvi polovici januarja.

Državni svet je odložilni veto na novelo zakona o trgovini izglasoval na predlog interesne skupine delojemalcev. Ti so veto predlagali, ker je državni zbor 20. decembra sprejel besedilo zakona, ki po njihovem mnenju ne ustreza volji volivk in volivcev ter odločbi ustavnega sodišča.

Kaj bo torej veljalo?
Sicer pa bo s 1. januarjem 2006 na trgovinskem področju začel veljati zakon, ki ga je državni zbor sprejel lani februarja. Miro Cerar, strokovni sodelavec v zakonodajno-pravni službi državnega zbora je pojasnil, da bodo prodajalne z nujnimi življenjskimi potrebščinami lahko odprte do deset nedelj na leto, medtem ko bodo prodajalne na bencinskih servisih, v bolnišnicah, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah odprte brez omejitev.

Člen, ki je velikost trgovin, ki sodijo med izjeme, omejeval na 80 kvadratnih metrov, je ustavno sodišče razveljavilo, zato ta določba ne bo veljala. Zaradi tega bo prišlo do določene pravne negotovosti, vendar bo zakon kljub temu veljal.

Tako stanje bo trajalo, dokler državni zbor ne bo sprejel novele zakona o trgovini, na katero je državni svet izglasoval veto. Če bo državni zbor novelo na novem glasovanju sredi januarja kljub vetu potrdil, negotovost ne bo trajala dolgo. Večje težave lahko nastanejo v primeru, da državni zbor novele ne bi potrdil, meni Cerar. V tem primeru bi nastal večji zamik in bi bila pravna praznina bolj neugodna.

Ministrstvo: Izjeme bodo odprte ne glede na velikost
Z Ministrstva za gospodarstvo so sporočili, da bodo prodajalne na posebnih lokacijah, med katere sodijo bencinski servisi, bolnišnice, hoteli, letališča, mejni prehodi, železniške in avtobusne postaje, od 1. januarja dalje odprte ne glede na prodajno površino. S tako razlago skuša ministrstvo zapolniti pravno praznino, ki bo nastala po novem letu.

Obenem opozarjajo, da bodo trgovci, ki bodo kršili zakon, kaznovani z denarno kaznijo treh milijonov tolarjev, odgovorna oseba pa s kaznijo 300.000 tolarjev.