Kaden Groves ima na Dirki po Španiji skupno že šest zmag. Foto: EPA
Kaden Groves ima na Dirki po Španiji skupno že šest zmag. Foto: EPA

Groves je na letošnji Vuelti drugič zmagoslavno dvignil roke v zrak, najboljši je bil že v drugi etapi. Van Aert ostaja pri treh zmagah. Tretje mesto je zasedel Novozelandec Corbin Strong (Israel Premier Tech).

"Lep občutek. Nisem pričakoval, da se bo etapa končala s sprintom, toda Visma Lease a Bike je nadzorovala položaj celotno etapo. Moji ekipni kolegi so prav tako prišli prek klanca, da smo lahko pozneje nadzorovali sprint, opravili so sijajno delo. Imeti dvoboj z Woutom za etapno zmago je res izjemno. Danes v nasprotju z kdaj prej nisem okleval in dobro sprintal," je povedal Groves.

16 kilometrov pred ciljem so kolesarji prečkali prelaz prve kategorije, 1526 metrov visoki Puerto de Leitariegos. Vzpon je bil dolg kar 22,8 km, povprečni naklon pa 4,5 odstotka. Sledil je še spust do cilja. Med njim je imel težave z okvaro kolesa Primož Roglič (Red Bull BORA hansgrohe), ki je moral 14 km pred ciljem zamenjati kolo. Posodil mu ga je moštveni kolega Daniel Martinez. "Rogla" je zaostal 30 sekund za glavnino, a jo nato hitro ujel in v cilj prišel v času zmagovalca. V skupnem seštevku ni sprememb, saj tokrat ni bilo merjenja mišic med kandidati za skupno zmago.

Ekipa Visma Lease a Bike ni dopustila, da bi se za zmago udarili ubežniki. Foto: EPA
Ekipa Visma Lease a Bike ni dopustila, da bi se za zmago udarili ubežniki. Foto: EPA

Ubežniki ostali brez možnosti za zmago

Karavana je predtem sredi etape opravila s klancem tretje kategorije (7 km; 4,6-odstotni naklon). Največ točk za seštevek gorskih ciljev je tam pobral Belgijec Xandro Meurisse (Alpecin Deceuninck), ki je bil del ubežne skupine šestih kolesarjev, v kateri so bili še Del Toro, Narvaez, Frigo, Campenaerts in Tejada. Njihov največji naskok pred glavnino je znašal približno dve minuti in pol, nato pa je Visma Lease a Bike začela narekovati močan ritem in pripravljati teren za novo zmago Van Aerta, zato se je prednost začela topiti.

Na zadnjem vzponu je v ospredju ostala le trojica Narvaez, Frigo in Tejada, medtem ko je preostale tri kolesarje glavnina kmalu po začetku klanca ujela. V nadaljevanju je popustil še Tejada, nato pa je Naravaez ušel Frigu. Tega so zasledovalci ujeli dobrih pet kilometrov pod vrhom vzpona, tudi beg Narvaeza pa se je naposled končal tri kilometre pod vrhom gorskega cilja. Prvi ga je prečkal van Aert in še povečal prednost v seštevku točk za pikčasto majico.

Prerez 14. etape. Foto: ASO/Unipublic
Prerez 14. etape. Foto: ASO/Unipublic

V nedeljo zelo zahteven zaključek

Roglič je v petek na zahtevni etapi zablestel v polnem sijaju in več kot prepolovil zaostanek za vodilnim v skupni razvrstitvi Benom O'Connorjem iz Avstralije. Trikratni zmagovalec Vuelte (2019, 2020 in 2021) zaostaja minuto in 21 sekund.

Nov preizkus moči kapetanov bo nedeljska etapa, ki prinaša najzahtevnejši ciljni vzpon na letošnji Dirki po Španiji, Cuitu Negru. Zadnji klanec, ki spada med asturijske velikane, je dolg kar 18,9 km s povprečnim naklonom 7,4 odstotka. Posebej zahtevni so zadnji trije kilometri.


Skupni vrstni red po 14. etapi:       
  1. B. O'CONNOR       AVS    56:31:49
  2. P. ROGLIČ         SLO       +1:21
  3. E. MAS            ŠPA        3:01
  4. R. CARAPAZ        EKV        3:13
  5. M. LANDA          ŠPA        3:20
  6. C. RODRIGUEZ      ŠPA        4:12
  7. F. LIPOWITZ       NEM        4:29
  8. F. GALL           AVT        4:42
  9. D. GAUDU          FRA        4:44
 10. A. YATES          VB         5:17