Monika Hrastnik je zasedla 14. mesto Foto: Grega Stopar
Monika Hrastnik je zasedla 14. mesto Foto: Grega Stopar

30-letna Hrastnik je kolajno na SP-ju, edino slovensko v spustu v 34-letni zgodovini, osvojila pred štirimi leti v Leogangu v Avstriji, kjer je bila bronasta. Tokrat je bila daleč od odra za zmagovalke, za najboljšo tekmovalko je zaostala 6,310 sekunde.

Izidi SP v gorskem kolesarstvu:
- spust, ženske:
 1. Valentina Höll (Avt)          3:00,212
 2. Myriam Nicole (Fra)            + 0,520
 3. Tahnee Seagrave (VBr)            1,212
 4. Gracey Hemstreet (Kan)           1,601
 5. Lisa Baumann (Švi)               2,262
 6. Anna Newkirk (ZDA)               3,718
 7. Marine Cabirou (Fra)             3,761
 8. Camille Balanche (Švi)           3,931
 9. Elise Empey (Avs)                4,009
10. Nina Hoffmann (Nem)              4,579
...
14. Monika Hrastnik (Slo)            6,310

Tekmovalka iz Lepe Njive je večino časa izgubila predvsem v drugem od petih odsekov. V drugi polovici je bila nato podobno hitra kot takrat še vodilna Francozinja Myriam Nicole. Čeprav je le za eno mesto izboljšala uvrstitev iz kvalifikacij, je bila tokrat šest sekund bližje najboljšim.

Zmagala je 22-letna Avstrijka Höll, ki je bila najboljša že lani v Glasgowu in predlani v Les Getsu. Drugouvrščeno 34-letno Myriam Nicole, najboljšo iz kvalifikacij, je ugnala za 0,520 sekunde. Tretje mesto je pripadlo Britanki Tahnee Seagrave, ki je zaostala 1,212 sekunde za mlado Avstrijko, ki bo tretje leto zapored nosila mavrično majico.

Höll je s tremi naslovi skočila na tretje mesto večne lestvice na SP-ju. Pred njo sta neulovljiva Francozinja Anne-Caroline Chausson z devetimi in Britanka Rachel Atherton s petimi naslovi.

"Imela sem obilico težav po dolgem premoru, nikakor nisem mogla voziti hitro. Resnično sem dvomila o sebi. Tudi v kvalifikacijah mi ni šlo. Zbala sem se, da ne znam več voziti kolesa, zato je tretji naslov res nor dosežek," je po tretjem zaporednem naslovu organizatorjem sprva dejala Höll. "Ne vem, ali bi bila lahko hitrejša, tudi konkurenca je bila zelo močna. Myriam je ena najboljših tekmovalk na svetu in nisem pričakovala, da bom na takšni ravni kot ona. Lepo je dirkati proti legendam našega športa," je še dodala zmagovalka.

Miran Vauh. Foto: Grega Stopar
Miran Vauh. Foto: Grega Stopar

Moška preizkušnja v spustu se je začela ob 14. uri.

Edinega Slovenca ni bilo na startu. 42-letni Miran Vauh je namreč izpadel v kvalifikacijah po 86. mestu med 95 tekmovalci.

Prvi favorit za mavrično majico je Francoz Loic Bruni, ki lovi šesti naslov svetovnega prvaka. Najboljši je bil tudi v kvalifikacijah.

V živo