Erazem Valjavec je bil prvi adut med slovenskimi mladinci, a je odstopil. Foto: Facebook
Erazem Valjavec je bil prvi adut med slovenskimi mladinci, a je odstopil. Foto: Facebook

Finn je konkurenco strl z napadom 20 kilometrov pred ciljem. Do srebra je prišel Britanec Seb Grindley, ki je zaostal dobri dve minuti, potem ko je zadnjih 13 kilometrov vozil sam, v sprintu trojice za tretje mesto pa je bil najmočnejši Nizozemec Senna Remijn. V cilj je prišel tri minute za prvakom.

“Kar ne dojamem, kaj mi je uspelo. Zdi se kot sanje. Dobro sem se počutil. Ne vem, ali sem imel že kdaj močnejše noge. Sicer ne maram dežja, bolj mi je všeč sončno vreme, toda danes je bilo vseeno vse popolno," je dejal Finn, član ekipe Greneke Auto Eder, ki je razvojna ekipa moštva Red Bull Bora Hansgrohe.

Finn je bil del ubežne skupine, ki se je od glavnine odlepila dobrih 70 kilometrov pred ciljem. Zatem je Italijan prvič napadel, vozil dobrih 20 kilometrov sam na čelu, potem pa ga je ujela trojica. 24 kilometrov pred ciljem je padel branilec naslova Danec Albert Withern Philipsen, zatem pa je Finn znova napadel. Že predtem je popustil Grindley, nato pa se je otresel še Španca Hectorja Alvareza, ki so mu nato pošle moči in je ostal brez kolajne.

Na 127,2 km dolgi spolzki progi s 1913 višinskimi metri je bilo med 163 kolesarji do 18 let tudi pet Slovencev, ki pa se v zahtevnih razmerah niso znašli. Nastopili so Bor Ebner, Sven Aleksander Mernik, Bastian Petrič, Gašper Štajnar in Erazem Valjavec, ki je imel visoke cilje, a dirke ni dokončal. Odstopili so tudi Ebner, Mernik in Petrič, Štajnar pa je edini prišel v cilj. Zaostal je 17 minut in 54 sekund ter zasedel 63. mesto.

Najboljša Slovenka 69., dvojna krona Cat Ferguson

Že dopoldne so v Zürichu dirkale mladinke na 73,6 km dolgi progi z 972 višinskimi metri, med 120 kolesarkami iz 44 držav pa so nastopile tudi štiri Slovenke. Deževen dan v Švici ni bil naklonjen slovenskim mladinkam: Sara Pestotnik je bila 69. (+7:45), Dominika Štrukelj 89. (+13:04), Zoja Ferlež 99. (+15:39), Anet Trakonja pa stota (+21:12).

Cat Ferguson (v sredini) je postala četrta Britanka z naslovom svetovne mladinske prvakinje, skupaj pa so Britanke od prvega SP-ja 1997 osvojile sedem zlatih in eno srebrno medaljo. Foto: EPA
Cat Ferguson (v sredini) je postala četrta Britanka z naslovom svetovne mladinske prvakinje, skupaj pa so Britanke od prvega SP-ja 1997 osvojile sedem zlatih in eno srebrno medaljo. Foto: EPA

Po napadu favoritinj je sledil še skok trojice, ki je na koncu med seboj odločala o medaljah. V sprintu je pričakovano slavila zmago Cat Ferguson, ki je naslovu prvakinje v kronometru dodala še zmago na cestni dirki in lansko srebro spremenila v zlato.

18-letna Angležinja je bila premočna za prihodnjo ekipno kolegico pri Movistarju Španko Paulo Ostiz. Ta je v boju za srebrno medaljo za las ugnala Slovakinjo Viktorio Chladonovo, ki je srebru s kronometra dodala še bron, je pa tudi svetovna mladinska prvakinja v olimpijskem krosu z gorskim kolesom, predpogodbo pa ima sklenjeno z Vismo Lease a Bike.