Marko Božić med prodorom med igralci Djurgardna na začetku tekme v Stockholmu, kjer pa je bil Maribor osredinjen na obrambo, v napadu pa  nenavaren. Foto: EPA
Marko Božić med prodorom med igralci Djurgardna na začetku tekme v Stockholmu, kjer pa je bil Maribor osredinjen na obrambo, v napadu pa nenavaren. Foto: EPA

Nekaj ur pred tekmo je Maribor ostal brez trenerja Anteja Šimundže, ki ga je Uefa kaznovala z dvema tekmama prepovedi vodenja ekipe. Na zelenici v južnem Stockholmu so bili tokrat belo-rumeni vijoličasti bledi in nevidni. V prvem delu niso zmogli niti enega poskusa strela, skupnih 100 minut igre pa so sklenili le s štirimi nenevarnimi in nenatančnimi streli.

Na drugi strani je Djurgarden sprožil kar 15 strelov, od tega pet v okvir vrat, a ob izraziti prevladi v posesti žoge zmagal z le 1:0. V 90. minuti je bil izključen še Sven Šoštarič Karič in četrti gostujoči poraz Maribora v Konferenčni ligi je bil neizogiben.

Prvi polčas: brez strela, a s tremi rumeni kartoni

Po uvodni previdni igri na zadimljenem stadionu Tele2 Areni je v 9. minuti z razdalje nevarno sprožil osrednji napadalni vezist gostiteljev Tokmac Nguen, a se je Ažbe Jug izkazal s parado. Na drugi strani so bili poskusov gostov iz Slovenije zaustavljeni pred domačim kazenskim prostorom.

"Modre črte" (Blåränderna je vzdevek švedskega kluba z juga prestolnice) so v kali zatrle veliko večino napadov Maribora. Foto: EPA

V 22. minuti si je Gregor Sikošek zaradi preostrega starta nad Falleniusom prislužil rumeni karton. Ob terenski premoči Djurgardna je Maribor redko prihajal na nasprotno polovico, v eni izmed teh akcij pa je v 38. minuti zaradi prekrška v napadu rumeni karton prejel Josip Iličić. V sodnikovem dodatku prvega polčasa je tretje rumeno opozorilo pri gostih prejel Jan Repas.

Po 45 minutah in štirih minutah dodatka je Maribor ostal brez poskusa strela, medtem ko so igralci Djurgardna poskušali šestkrat, od tega dvakrat v okvir vrat.

Nguen izkoristil darilo Širvysa

V 48. minuti tekme je Maribor le prišel do prvega strela – sprožil je kapetan Josip Iličić, a previsoko. V nadaljevanju so Štajerci prikazali nekaj več želje po napadu, a so hkrati ostali osredotočeni na obrambo. Posest žoge in število poskusov sta jasno ostala na strani gostiteljev, ki so v 69. minuti le dočakali svoj trenutek slavja.

Djurgardnovi navijači so na začetku tekme popolnoma zadimili Tele2 Areno, zaradi česar je bila tekma na samem začetku prekinjena za nekaj minut. Foto: EPA
Djurgardnovi navijači so na začetku tekme popolnoma zadimili Tele2 Areno, zaradi česar je bila tekma na samem začetku prekinjena za nekaj minut. Foto: EPA

Na desni strani ob avtčrti v višini lastnega gola je Pijus Širvys nespametno izgubil žogo, pobral jo je Tokmac Nguen, ki si je izmenjal dvojno podajo z napadalcem Demizom Hümmetom, nato pa je Nguen pometel pajčevino iz Jugovih vrat za vodstvo Djurgardna z 1:0.

Šele po zaostanku je sledila prva menjava pri Mariboru: namesto Maksa Barišića je v 73. minuti vstopil Arnel Jakupović. A so rezervisti Djurgardna pustili boljši vtis in poskrbeli, da je drugi gol Stockholmčanov visel v zraku. V 82. minuti je bila obramba Maribora že izigrana, a je Gustav Wikheim za las ustrelil mimo vrat.

Na začetku zadnje minute rednega dela je bil izključen Sven Šoštarič Karič, ki je kot zadnji branilec zaustavil hitrega Wikheima. Zaradi rdečega kartona in serije menjav je sodnikov dodatek drugega polčasa trajal šest minut. Kot zadnji je priložnost za 2:0 zapravil Hümmet, ki je po kotu iz dobrega položaja ustrelil previsoko.

Šimundža kaznovan za dve evropski tekmi

Maribor je izgubil še četrto gostovanje med letošnjim evropskim poletjem. A po neuspehih pri Botevu v Plovdivu, Universitatei v Craiovi in Vojvodini v Bački Topoli vseeno napredoval. Se bo zgodba ponovila?

Dvoboj za evropsko jesen med 12-kratnimi prvaki Švedske proti 16-kratnemu prvaku Slovenije se bo sklenil prihodnji četrtek v Ljudskem vrtu, kjer se bo povratna tekma začela ob 20.15.

Vendar na obeh tekmah Maribora ne bo vodil trener Ante Šimundža, ki ga je moral tako kot ob izključitvi pri Vojvodini nadomestiti Damjan Ošlaj.

Zadetek s tekme Djurgarden - Maribor

Konferenčna liga, 4. predkrog, prva tekma

DJURGARDEN − MARIBOR 1:0 (0:0)
12.579; Nguen 69.
RK: Šoštarič Karič 90./Maribor

Sodnik: Jasper Vergoote (Belgija)

Povratna tekma bo prihodnji četrtek ob 20.15.

Fotogalerija: BoBo/Emma Wallskog