Konference so se udeležili predstavniki 70 držav. Foto: EPA
Konference so se udeležili predstavniki 70 držav. Foto: EPA
Afganistanski otroci
Afganistan je kljub relativnemu miru v zadnjih petih letih po padcu režima talibanov še vedno ena najrevnejših držav na svetu. Foto: EPA

Od tega so ZDA obljubile 1,1 milijarde, Velika Britanija pa 800 milijonov dolarjev. Britanski zunanji minister Jack Straw je menil, da se Afganstan še vedno spopada s številnimi problemi, ki zahtevajo dolgoročno zavezanost k njihovemu reševanju.

Sredstva so del petletnega razvojnega načrta, bil pa naj bi plod naporov za dosego stabilnega in uspešnega Afganistana. Poudarek je na varnosti, človekovih pravicah in razvoju, v načrtu pa je omenjen tudi boj proti pridelavi opija, ki se je po padcu talibanskega režima še povečala.

Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice pa je dejala, da je Afganistan doživel neverjetno preobrazbo, ki pa še ni končana. Povečanje podpore afganistanskemu narodu je po njenih besedah ključnega pomena.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Storčak pa je napovedal, da bo Moskva odpisala 10 milijard dolarejv dolga, ki je nastal še v času Sovjetske zveze.

Letos naj bi skupna pomoč Afganistanu znašala 4,5 milijarde dolarjev, Kabul pa obljublja, da bo denar porabil za razvoj demokracije.