Foto:
Foto:
Bin Ladna naj bi podpiral tudi Pakistan.

To je ugotovitev, ki jo je ameriška neodvisna komisija, ki preiskuje teroristične napade v ZDA 11. septembra 2001, zapisala v predhodnem poročilu.

Te ugotovitve so v nasprotju s trditvami predstavnikov administracije Georgea Busha pred in po posredovanju ZDA proti Huseinovemu režimu.

Kot še piše v poročilu, je vodja Al Kaide Osama bin Laden preverjal možnost sodelovanja z Irakom v obdobju, ko je živel v Sudanu, čeprav je nasprotoval Huseinovemu režimu.

Člani komisije so zapisali, da je visoki predstavnik iraške obveščevalne službe trikrat obiskal Sudan, kjer se je leta 1994 želel ssestati z bin Ladnom. Komisija še poudarja, da je vodja Al Kaide Irak zaprosil za dovoljenje za urjenje svojih privržencev na iraškem ozemlju, vendar naj v obdobju Huseinove vladavine za to ne bi dobil dovoljenja.

Bin Laden s podporo Pakistana
Poročilo navaja, da naj bi bin Ladna ščitil talibanski režim s podporo Pakistana, saj naj bi imel ta koristi od odnosa med talibani in Al Kaido. V bin Ladnovih taborih naj bi se namreč urili pakistanski borci, ki na območju Kašmirja bojujejo proti Indiji. Ameriške oblasti so s Pakistanom začele sodelovati po terorističnih napadih na ZDA v protiterorističnem boju.