Leta 2001 je upor proti makedonskim varnostnim silam sprožila albanska Narodna osvobodilna vojska (NLA), ki so jo nato razorožili s pomočjo pripadnikov Nata. Foto: EPA
Leta 2001 je upor proti makedonskim varnostnim silam sprožila albanska Narodna osvobodilna vojska (NLA), ki so jo nato razorožili s pomočjo pripadnikov Nata. Foto: EPA
EU o Balkanu
Strah na severu Makedonije

Hrvaška televizija je v četrtek predvajala videoposnetek, na katerem je videti dobro oborožene neznance iz okolice Kumanova, ki so oblečeni v uniforme, vendar brez emblemov. Po njihovih besedah so se organizirali kot zaščitne enote, potem ko so se Srbi iz vrst Garde carja Lazarja na tem območju začeli oboroževati, pri čimer naj bi jim pomagale makedonske varnostne sile. Domačini so poročali, da neznanci ustavljajo avtomobile, sprašujejo po osebnih izkaznicah in pregledujejo vozila.

Mediji poročajo, da gre za pripadnike Albanske narodne armade, ki nezakonito deluje na sosednjem Kosovu, ZN pa jo je označil za teroristično organizacijo. Makedonska policija je zaradi tega na tem območju že poostrila nadzor, tja pa so se napotili tudi opazovalci Ovseja.

Ubit makedonski policist
V bližini gorske vasice Tanuševci na tem območju ob meji s Kosovom je bil prejšnji teden med napadom na policijsko patruljo ubit makedonski policist, vendar so možje na posnetku zatrdili, da z napadom niso povezani. Zaradi incidenta se je na izredni seji sešel tudi makedonski parlament, medtem ko je notranja ministrica Gordana Jankulovska prepričana, da je za napad odgovorna skupina kriminalcev in tihotapcev.

Območje, kjer naj bi nastal posnetek, je bilo v začetku leta 2001 središče upora makedonskih Albancev, ki so zahtevali več pravic. Te je albanska manjšina, ki sestavlja četrtino prebivalstva v Makedoniji, dobila s podpisom ohridskega sporazuma januarja 2002.

Medetnične napetosti glavna ovira
Evropska komisija bo v poročilu o napredku držav na zahodnem Balkanu pri približevanju Evropski uniji, ki ga bo predstavila v torek, medetnične napetosti izpostavila kot enega glavnih očitkov. Poleg tega nujno potrebne reforme za približevanje EU-ju po mnenju komisije ogrožajta še korupcija in organiziran kriminal. Makedonija je kandidatka za članstvo postala leta 2005, vendar pa naj Komisija ne bi predlagala, da v začetku prihodnejga leta začne pristopna pogajanja.

G. V.

EU o Balkanu
Strah na severu Makedonije