11. septembra bo minilo pet let, odkar so samomorilci usmerili letala na WTC. Foto: EPA
11. septembra bo minilo pet let, odkar so samomorilci usmerili letala na WTC. Foto: EPA
Američanov ne motijo poostreni varnostni ukrepi na letališčih in železniških postajah, saj se zavedajo, da je varnost na prvem mestu. Foto: EPA

62 odstotkov sodelujočih je odgovorilo, da jih zelo skrbi možnost ponovnih napadov, medtem ko 37 odstotkov to sploh ne skrbi. Strah pred novimi napadi je tudi glavni razlog, da kar 60 odstotkov vprašanih meni, da so podrobni pregledi ljudi arabskega rodu na letališčih in železniških postajah upravičeni. Strah pred muslimani je še narasel po pred kratkim preprečenih napadih v Veliki Britaniji.

Po besedah komunikacijskega direktorja Sveta za ameriško-islamske odnose, Ibrahima Cooperja, je strah pred muslimani poleg histerije stranski učinek. "Gre za eno tistih potez, ko ljudje mislijo, da pripomorejo k večji varnosti, dejansko pa le zvišujejo nevarnost s tem, ko muslimane izločujejo iz družbe."

Obstajati mora utemeljen sum
Različne skupine za varovanje svoboščin že vse od napadov 11. septembra opozarjajo na porast rasnega profiliranja. Arabci in muslimani so veliko pogosteje pregledani kot drugi potniki. Ameriška unija državljanskih svoboščin (ACLU) je pred kratkim zaradi rasnega profiliranja muslimanov obtožila varnostne organe na newyorškem letališču John F. Kennedy. Kot je dejal direktor ACLU-ja Dennis Parker, mora obstajati dejanska osnova za podrobnejši pregled nekoga, in pri tem opozoril, da je ena osnovnih nalog ameriške ustave zaščita pravic manjšine.

Večini Američanov se zdijo napadi 11. septembra 2001 usodnejši kot napad na Pearl Harbour leta 1941, odstotek je višji pri mlajših Američanih in nižji pri starejših. K temu gotovo pripomore to, da so spomini na 11. 9. še zelo živi, medtem ko se napada na Pearl Harbour spominjajo le še starejši.