Garang je Annana opozoril, da je bilo obljubljene veliko pomoči. Foto: epa
Garang je Annana opozoril, da je bilo obljubljene veliko pomoči. Foto: epa
Zaradi nasilja je bilo v Darfurju v dveh letih razseljenih več kot dva miljona ljudi. Foto: epa

Sporočilo prihaja po njegovem prvem obisku v pokrajini. Annan je soočen z razmerami, ki kažejo, da je področje nujno potrebno pomoči, predvsem v obliki hrane.

Annan je obiskal mesto Rumbek, južni branik nekdanjega uporniškega voditelja Johna Garanga. Sudanska vlada in Garangovo Osvobodilno gibanje sudanskega ljudstva sta januarja podpisala mirovni sporazum. To pa so države donatorke na aprilski konferenci v Oslu nagradile z obljubljenimi 4,5 milijarde dolarjev pomoči, vendar pa delavci človekoljubnih organizacij trdijo, da ta pomoč ne prihaja pravočasno.

Garang je zato dejal, da je bilo v Oslu danih veliko obljub, ki pa sedaj niso uresničene, saj so zaloge ZN-ovih organizacij praktično prazne, zaradi česar strada mnogo ljudi. Annana je pozval, naj ukrepa.

Konflikt na jugu Sudana je trajal že od leta 1983 in je terjal več kot dva milijona življenj. Dve leti nazaj je nasilje zajelo tudi zahodno sudansko pokrajino Darfur, kjer je razseljenih že več kot dva milijona ljudi, umrlo pa jih je več deset tisoč. V državi je tudi okoli 10.000 mirovnih enot in opazovalcev, ki pomagajo pri zagotavljanju miru.