Foto:
Foto:

Poročilo naj bi dokazovalo, da je Bela hiša naredila premalo, da bi zaščitila državljane pred napadi, kot je bil 11. septembra.

V njem je navedeno, da je bila teroristična organizacija Al Kaida že takrat prisotna v ZDA, kjer je imela razvejano podporno mrežo, ter da je FBI odkril sumljive dejavnosti, med katerimi bi lahko bila tudi ugrabitev potniških letal.

Poročilo so objavili, potem ko je o njem pred preiskovalno komisijo terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001 pričala tudi svetovalka za nacionalno varnost Condoleezza Rice, ki je morala priznati naslov poročila in del vsebine, ki govori o sumih FBI-ja.

Američani se bodo morali sedaj odločiti, ali bodo verjeli Bushevi administraciji, da resnično niso vedeli nič dovolj določenega, da bi lahko učinkovito preprečili napade, čeprav naj bi glede na okoliščine storili vse, kar je bilo v njihovi moči, ali pa bodo sprejeli trditve kritikov, ki pravijo, da administracija ni storila dovolj in da bi bilo napade morda mogoče tudi preprečiti. Predsednik komisije, republikanec Thomas Kean, in demokrat Lee Hamilton sta pred dnevi menila, da bi bilo morda napade 11. septembra moč preprečiti.