Izraelski napad v Tiru na jugu Libanona. Foto: Reuters
Izraelski napad v Tiru na jugu Libanona. Foto: Reuters

"Od zjutraj je bilo v različnih napadih po državi ubitih 51 ljudi, 223 pa je bilo ranjenih," je dejal libanonski minister za zdravje Firas Abiad, potem ko je Izrael danes izvedel nov val napadov na cilje Hezbolaha.

Po prejšnjih napadih na območja na jugu Libanona in v dolini Beka je izraelska vojska merila tudi na območja severno od Bejruta, čeprav so oporišča šiitskega gibanja večinoma na vzhodu in jugu. Več deset tarč napadov je bilo po navedbah izraelske vojske povezanih s proiranskim gibanjem Hezbolah.

Izraelska vojska je po lastnih navedbah v Libanonu zadela več kot 280 ciljev, napadi pa se nadaljujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Halevi: Še naprej jih bomo napadali

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi je medtem nagovoril vojake in jim naročil, naj se pripravijo na morebiten vstop v Libanon. "Tukaj lahko slišite letala. Napadamo ves dan, da bi pripravili teren za vaš morebitni vstop, pa tudi, da bi še naprej udarjali po Hezbolahu. Ne bomo se ustavili. Še naprej jih bomo napadali in jim škodovali povsod," je Halevi povedal izraelski tankovski brigadi.

"Vaš vstop tja s silo bo Hezbolahu pokazal, kako poteka srečanje s profesionalnimi bojnimi silami. Prihajate veliko močnejši in izkušenejši od njih. Vstopite, uničite sovražnika in uničite infrastrukturo. To so stvari, ki nam bodo pozneje omogočile varno repatriacijo prebivalcev severa," je še dodal.

Dim po napadu na jugu Libanona. Foto: Reuters
Dim po napadu na jugu Libanona. Foto: Reuters

Razseljenih že več kot 90.000 ljudi

Skupno število smrtnih žrtev izraelskih napadov je tako od ponedeljka, ko je Izrael začel obsežnejše napade, že preseglo 600. Ob tem je bilo odtlej v državi razseljenih že 90.530 ljudi, je danes sporočil IOM.

Prvič so izraelska letala izvedla napad na večinsko krščansko pokrajino Keservan, kjer so rakete zadele šiitsko mesto Majsra, kjer so bili ubiti trije ljudje, devet pa jih je bilo ranjenih.

Izrael je razširil območja napadov, saj je prvič napadel tudi obmorsko letoviško mesto Džije.

Tako Izrael kot Hezbolah sta potrdila, da je bil v torkovem izraelskem napadu na Bejrut ubit poveljnik Ibrahim Kubaisi, pod njegovim nadzorom so bili raketni sistemi gibanja.

Izrael se brani, da je prisiljen izvajati napade na gosto naseljenih območjih, kot je prestolnica Bejrut, saj po njegovih trditvah Hezbolah uporablja civiliste za živi ščit in skriva orožje med civilnim prebivalstvom.

Izraelska vojska je znova opozorila prebivalce Libanona, naj se ne zadržujejo v bližini položajev Hezbolaha, saj se bodo napadi še nadaljevali. Zaradi nenehnih napadov so številni prebivalci že zapustili jug Libanona, ki velja za utrdbo Hezbolaha, in se odpravili proti varnejšim območjem v drugih delih države.

Mesto Džije do zdaj ni bilo tarča izraelskih napadov. Foto: Reuters
Mesto Džije do zdaj ni bilo tarča izraelskih napadov. Foto: Reuters

Hezbolah meril na Mosad

Zgodaj zjutraj so se sirene oglasile v Tel Avivu in še več drugih mestih v osrednjem delu Izraela, potem ko je poletela raketa, ki pa jo je zračna obramba sestrelila.

Hezbolah je sporočil, da je imela njegova raketa za cilj sedež izraelske tajne službe Mosad v bližini Tel Aviva, ki ga krivijo odgovornosti za eksplozije komunikacijskih naprav gibanja prejšnji teden, v katerih je bilo ubitih več deset ljudi.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Nadav Šošani je dejal, da ne more potrditi, kaj je bil cilj Hezbolaha, ko je izstrelil raketo iz vasi v Libanonu.

"Rezultat je bila težka raketa, ki je šla proti Tel Avivu, proti civilnim območjem v Tel Avivu. Poveljstvo Mosada ni na tem območju," je zatrdil.

Po navedbah izraelske vojske iz Libanona je sicer v severni Izrael priletelo približno 40 izstrelkov.

Izrael in Hezbolah se obstreljujeta od začetka vojne v Gazi oktobra lani, šiitsko gibanje pa trdi, da deluje v podporo palestinskega gibanja Hamas.

V povezavi z dogajanjem v Libanonu se je znova oglasil iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej. Ocenil je, da Izrael kljub pobijanju poveljnikov Hezbolaha šiitskega gibanja ne more spraviti na kolena.

"Organizacijska in človeška moč Hezbolaha sta veliko večji od tega. Njihova avtoriteta, zmožnosti in moč so veliko večje," je na srečanju z veterani iransko-iraške vojne dejal prvi mož islamske republike.

O sposobnostih Hezbolaha je na omrežju X z izbranimi besedami spregovoril tudi iranski zunanji minister Abas Aragči, rekoč, da je gibanje več kot sposobno uničevati izraelska oporišča in kolonije.

Slovenija Izrael pozvala k takojšnji prekinitvi ognja in spoštovanju resolucij ZN-a

Zunanje ministrstvo je ob stopnjevanju izraelskih napadov na Libanon in Sirijo izraelskega veleposlanika povabilo na pogovor.

Slovenija je Izraelu sporočila, da je stopnjevanje napetosti in nasilja na Bližnjem vzhodu skrb vzbujajoče. Obsodila je napade Hezbolaha na Izrael in pozvala k zadržanosti, da bi preprečili nadaljnje zaostrovanje v regiji.

Pri tem Slovenija vse strani poziva k spoštovanju mednarodnega prava ter podpira neodvisno in pregledno preiskavo.

Kot so še sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve, je Slovenija Izrael znova pozvala k popolnemu izvajanju resolucije 1701 in umiku z razmejitvene modre črte ter k takojšnji prekinitvi ognja in izvajanju resolucije 2735.

Civilisti množično zapuščajo jug Libanona

Britanski vojaki na Ciper

Združeno kraljestvo na Ciper pošilja še približno 700 vojakov, ki bodo pripravljeni na morebitne evakuacije britanskih državljanov iz Libanona, je v torek zvečer sporočilo zunanje ministrstvo v Londonu. Ob tem je Britance v Libanonu pozvalo, naj državo zaradi vse intenzivnejših spopadov med Izraelom in Hezbolahom nemudoma zapustijo.

"Približno 700 britanskih vojakov se bo v prihodnjih urah preselilo na Ciper," je sporočilo zunanje ministrstvo in britanske državljane v Libanonu pozvalo, naj državo nemudoma zapustijo. K umiku iz države je Britance pozval tudi premier Keir Starmer, navaja britanski BBC.

Letalske družbe zaradi stopnjevanja nasilja med Izraelom in proiranskim šiitskim gibanjem Hezbolah ukinjajo polete v Libanon in iz njega, kar pomeni, da bi bilo lahko ob poslabšanju razmer nemogoče po komercialni poti zapustiti državo.

"Naša vlada izvaja vse potrebne priprave za podporo britanskim državljanom, če bi se razmere poslabšale," je v torek po sestanku pristojnih organov dejal britanski obrambni minister John Healey. Po njegovih besedah dogodki v Libanonu v zadnjih urah kažejo, kako nestabilne so trenutno tam razmere.

Britanska vojska je sicer v regiji že prisotna, med drugim z vojaškimi oporišči na Cipru in ladjama kraljeve mornarice RFA Mounts Bay in HMS Duncan v vzhodnem Sredozemlju. V pripravljenosti naj bi bili tudi britanska letala in helikopterji.