Palestinski dojenček v Gazi čaka na cepljenje. Foto: EPA
Palestinski dojenček v Gazi čaka na cepljenje. Foto: EPA

Po navedbah vodje oddelka za primarno zdravje na ministrstvu Muse Abeda lokalni zdravstveni organi skupaj z Združenimi narodi in nevladnimi organizacijami danes v osrednjem delu Gaze začenjajo cepljenje otrok, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pred tem v četrtek sporočila, da se je Izrael strinjal s serijo tridnevnih humanitarnih premorov v različnih delih enklave, da bi pristojni lahko cepili približno 640.000 otrok, mlajših od deset let. Uradno se bo kampanja začela v nedeljo z obsežnejšim cepljenjem, ko bodo tudi začeli veljati kratkotrajni premori v spopadih.

Otroška paraliza je nalezljiva virusna bolezen, ki prizadene živčni sistem in povzroča ohromitve, lahko tudi smrt. Okužba se prenaša fekalno-oralno prek umazanih rok. Za otroško paralizo so dovzetni vsi, ki je niso preboleli ali niso proti njej cepljeni.

Izraelska racija v mestu Dženin na Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Izraelska racija v mestu Dženin na Zahodnem bregu. Foto: Reuters

Izraelska vojska na Zahodnem bregu ubila dva napadalca z bombo

Izraelska vojska je sporočila, da sta bila ponoči na Zahodnem bregu ubita napadalca, ki sta pred tem razstrelila oz. poskušala razstreliti dva avtomobila bombi. Skupini Hamas in Islamski džihad sta dejanji napadalcev pozdravili.

Prvi incident se je zgodil v izraelski naselbini Karmei Zur, severno od Hebrona. Eden od napadalcev naj bi tja zapeljal vozilo, nakar so vanj trčili pripadniki izraelskih varnostnih sil, ki so ga zasledovali. Pred trčenjem je moški po navedbah vojske začel streljati, zaradi česar je vozilo eksplodiralo.

V drugem incidentu je na bencinski črpalki v kraju Guš Ecijon na jugu Zahodnega brega razneslo še en avtomobil. Napadalca so ubili, dva vojaka pa sta bila ranjena. "Začetna preiskava kaže, da je bil to poskus terorističnega napada z avtomobilom bombo," je še sporočila vojska.

Gibanje Hamas in skupina Islamski džihad sta dejanje napadalcev, za katera še ni potrjeno, da sta bila Palestinca, pozdravila. Hamas je v izjavi zapisal, da je bila to dvojna junaška operacija v ključnem trenutku stopnjevanja izraelskega nasilja na Zahodnem bregu, Islamski džihad pa je storilcema čestital za "usklajeni napad".

Skupini nista prevzeli neposredne odgovornosti za napada.

Dženin odrezan od sveta

Mesto Dženin na zasedenem Zahodnem bregu naj bi bilo zaradi obsežne izraelske vojaške operacije na območju odrezano od sveta. V mestu naj bi sicer izraelske sile danes prijele več ljudi.

Po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa so izraelske sile danes v mestu prijele več ljudi. Slišati je tudi streljanje in eksplozije. Oskrba z vodo in elektriko naj bi bila prekinjena, skoraj vsa infrastruktura uničena, prebivalci pa naj bi zapuščali svoje domove.

Izraelske sile naj bi streljale tudi na reševalno vozilo palestinskega Rdečega polmeseca. Osebje te organizacije je bilo sicer od začetka vojne v Gazi že večkrat tarča izraelskih napadov, v katerih naj bi življenje izgubilo najmanj 22 ljudi, navaja spletni portal katarske televizije Al Jazeera.

V nočni raciji aretirali 22 ljudi

Izrael je v sredo v okviru protiterorističnih operacij začel racije na zasedenem palestinskem ozemlju, med katerimi je bilo doslej ubitih najmanj 20 ljudi. Iz večine mest se je izraelska vojska sicer v četrtek zvečer umaknila, medtem ko je na območju Dženina na severu, ki velja za utrdbo palestinskih borcev, še vedno prisotna.

Izraelske sile so na okupiranem Zahodnem bregu v včerajšnji raciji pridržale najmanj 22 ljudi, med njimi novinarja, eno žensko, nekdanje zapornike in otroke, je poročala Al Džazira.

Od začetka operacije na Zahodnem bregu v sredo zjutraj so izraelske sile pridržale približno 70 ljudi, sta sporočila Palestinsko društvo zapornikov in Komisija za zdajšnje in nekdanje zapornike. Izrael je od 7. oktobra na okupiranem Zahodnem bregu, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, aretiral več kot 10.300 ljudi.