Voditelja sta si na srečanju izrekla medsebojno zaupanje in spoštovanje. Foto: Reuters
Voditelja sta si na srečanju izrekla medsebojno zaupanje in spoštovanje. Foto: Reuters
Posledice napada v Iraku
Zadnji mesec v Iraku je bil najbolj krvav vse od začetka ameriške invazije leta 2003. Foto: Reuters
Bush in Maliki o Iraku

Na tiskovni konferenci po srečanju z iraškim premierjem Nurijem Al Malikijem v Amanu je Bush zagotovil, da bodo ameriške sile ostale v Iraku, dokler bo Al Maliki tako želel. Glavna tema pogovorov so bile možnosti ustavitve nasilja v Iraku, preprečitev propada države in način prevzema nadzora iraških varnostnih sil nad zagotavljanjem varnosti v državi.

George Bush je Al Malikija hvalil kot močnega vodjo, iraški premier pa je poudaril zavezo boju proti terorizmu, ki ga vodijo ZDA. Oba voditelja sta tarči ostrih kritik zaradi njune politike v Iraku, saj je bil prejšnji teden eden najbolj krvavih vse od začetka ameriške ofenzive na državo leta 2003.

Prestavljeno srečanje
Voditelja bi se morala sestati že v sredo, a je bilo srečanje prestavljeno takoj po Bushevem prihodu v jordansko prestolnico Aman, pojavljajo pa se ugibanja, zakaj je do prestavitve prišlo. Najpogosteje se omenja objava mnenja svetovalca za državno varnost Stephena Hadleyja, da iraški premier ni sposoben ustaviti nasilja v državi, kar pa je Bela hiša odločno zanikala.

Poročilo znano naslednji teden
Delovni zajtrk Busha in Al Malikija se je začel ravno, ko je iraška delovna skupina pod vodstvom nekdanjega državnega sekretarja Jamesa Bakerja sporočila, da bo objavila poročilo, ki bo predlagalo spremembo ameriške politike do Iraka.

Poročilo bo objavljeno 6. decembra, za stabilizacijo Iraka pa naj bi priporočili sodelovanje z Iranom in s Sirijo, spremembo vloge ameriške vojske v Iraku, ki naj bi prešla od vojaške k podporni, in postopen umik sil iz Iraka, a še brez natančnih datumov. Iraški vladi je treba poslati sporočilo, da ameriška pomoč ne bo večna, saj naj bi le tako sprejeli določene ukrepe za ustavitev nasilja.

Bush in Maliki o Iraku