Hillary Clinton Busheva iraška strategija ne navdušuje. Foto: Reuters
Hillary Clinton Busheva iraška strategija ne navdušuje. Foto: Reuters
Robert Gates in Hamid Karzaj
Gates se je v Afganistanu sešel s predsednikom Hamidom Karzajem in vojaškimi poveljniki ameriških enot. Foto: EPA

Clintonova, ena izmed potencialnih kandidatov na predsedniških volitvah 2008, je pred kratkim obiskala tako Irak kot tudi Afganistan.

Nekdanja prva dama ZDA je Afganistan opisala kot eno izmed velikih zamujenih priložnosti ZDA. Dodala je še, da bi morala Amerika nove vojake poslati v državo še pred napovedano pomladno talibansko ofenzivo.

Glede Iraka je Clintonova za CBS povedala, da povečanju sil nasprotuje, rada pa bi videla, da bi ameriška vlada postavila pogoje glede vlaganja denarja v iraško vojaško in gospodarsko prenovo, saj bi s tem prisilila Irak, da doseže določene politične cilje. Kritizirala je tudi vlado premiera Nurija Malikija, ki da ji ni uspelo zajeziti čedalje nasilnejšega konflikta med šiiti in suniti.

Za dodatne vojake v Afganistanu tudi Gates
Medtem pa se v državi mudi novi ameriški obrambni minister Robert Gates, ki je tudi sam dejal, da podpira zvišanje števila ameriških vojakov v Afganistanu. Ob tem je dejal še, da ne bo dopustil, da bi se razmere v državi poslabšale. "Ne obstajajo razlogi, da bi sedeli križem rok in talibanom omogočili, da se znova okrepijo," je ob koncu dvodnevnega obiska zatrdil Gates.

Na vprašanje, ali so mu vojaški poveljniki, s katerimi se je sešel v Afganistanu, dejali, da potrebujejo dodatne sile, je Gates odgovoril z "da", a ni razkril, kolikšno naj bi to dodatno število bilo.

K. S.