Foto: EPA
Foto: EPA

Nekateri osumljeni že uživajo imuniteto z izvolitvijo v evropske institucije. Vladi Donalda Tuska v zadnjih tednih tudi ni uspelo uveljaviti sprememb na področjih sodstva in medijev, ker jih onemogoča predsednik države Andrzej Duda.

Revizija nezakonito porabljenih državnih sredstev za volilne kampanje ali zaposlovanje podpornikov stranke Zakon in pravičnost še poteka.

Nekdanji namestnik poljskega ministra za pravosodje Marcin Romanowski, ki je bil pridržan v preiskavi zlorabe sredstev, je bil izpuščen na prostost, ker kot član Sveta Evrope v Strasbourgu uživa imuniteto.

Nekdanji notranji minister Mariusz Kaminski, obsojen zaradi prekoračitve pooblastil in nato od predsednika Dude pomiloščen, je postal član Evropskega parlamenta, prav tako nekdanji vodja državnega energetskega koncerna Orlen Daniel Obajtek. Orlen je zaradi poslovanja pod prejšnjo vlado predmet številnih kriminalističnih preiskav.

Stranka Zakon in pravičnost še naprej meče polena pod noge reformam Tuskove vlade. Predsednik Duda iz te stranke s pravico veta ali pošiljanjem zakonov v obravnavo ustavnemu sodišču onemogoča pravosodno reformo in otežuje financiranje javnih medijev.

Poljski nacionalni svet za radiodifuzijo, imenovan pod prejšnjo vlado, radiu in televiziji še vedno ne nakazuje sredstev, pobranih z RTV-prispevki. Svet bi se moral razpustiti, potem ko parlament junija ni sprejel njegovega poročila, a na pomoč mu je znova priskočil predsednik države.

Da poljska vlada in opozicija včasih tudi sodelujeta, pa kaže z veliko večino sprejeti predlog zakona, ki varuhom meje dovoljuje nekaznovano uporabo strelnega orožja v obrambne namene. Razmere na meji z Belorusijo se namreč zaostrujejo. Nevladne organizacije in komisar za človekove pravice Sveta Evrope Michael O'Flaherty pa glede zakona izražajo pomisleke.