Dunaj. Foto: EPA
Dunaj. Foto: EPA
Sydney
Nebo nad Sydneyjem se je prvič razsvetlilo ob 21.00 po lokalnem času. Foto: Reuters
Praznovanje novega leta po svetu

Največje zabave so potekale na prostem, kjer ni šlo brez obveznih ognjemetov.

V Sydneyju je novo leto pričakalo okoli 1,5 milijona obiskovalcev. Nekateri so na prizorišče prispeli že dva dni prej. Tako so si lahko še pravočasno zagotovili najboljši prostor na prizorišču, kjer so si točno ob polnoči po tamkajšnjem času in ob 14.00 po srednjeevropskem času ogledali ognjemet nad mestom.

Kako smo praznovali v Sloveniji? Preberite tukaj.

Prvi so novo leto proslavljali prebivalci Kiribatov v Tihem oceanu - ob 11. uri po srednjeevropskem času. Ob 11.15 po našem času so slavili na otokih Chatham. Opoldne so praznovali na Novi Zelandiji in otočju Tonga, uro za njimi pa v Mikroneziji, na Salomonovih otokih, v Novi Kaledoniji in na skrajnem vzhodu Rusije.

Tudi v Hongkongu, kjer se je zbralo okoli pol milijona ljudi, so pripravili veličasten ognjemet, veselo pa je bilo tudi v Tajvanu. Ob slovitem nebotičniku Taipei 101 so pripravili bučno zabavo, na vrhu stolpnice pa ognjemet. Pred 508 metrov visokim nebotičnikom, ki bo v prihodnjih dneh izgubil naziv najvišje stolpnice na svetu, se je prav tako zbralo približno
pol milijona ljudi.

Na Tajskem, kjer so tudi že pozdravili prihod novega leta, je policija letos prepovedala uporabo pirotehničnih sredstev - predvsem zaradi slabih izkušenj z lanskega praznovanja, ko je v nekem nočnem klubu v Bangkoku izbruhnil požar, v katerem je življenje izgubilo 65 ljudi.

Z bučnim praznovanjem nad nesrečo
Od starega leta so se v upanju na lepšo prihodnost poslovili tudi na Filipinih, ki so ga v preteklem letu pretresli krvavo nasilje in številne naravne katastrofe. Veliko Filipincev, navdahnjenih s kitajsko tradicijo, verjame, da bo bučno praznovanje pregnalo hudiča in nesrečo. Zaradi slabih izkušenj v iztekajočem se letu so tokrat praznovali še posebej bučno, zaradi česar je bilo precej večje tudi število poškodb zaradi pirotehničnih sredstev.

Londončani so s penino tradicionalno nazdravili na Trafalgar Squaru in pod razglednim kolesom London Eye, od kjer so zadnje sekunde do novega leta odštevali s pogledom na urine kazalce Big Bena.

V Beogradu so posebno koncertno prizorišče pripravili pred srbsko skupščino, kjer je obiskovalce med drugim zabaval tudi Željko Joksimović. Silvestrovanje v Beogradu je priljubljeno med številnimi turisti, tudi slovenskimi. V srbski prestolnici so tako našteli od 10.000 do 15.000 Slovencev.

V Riu de Janeiru so novo leto pričakali na šestkilometrski plaži, na kateri se je zgrnilo okoli dva milijona ljudi. Mnogi so težko dočakali dunajski operni ples.

V Parizu je na silvestrski večer Eifflov stolp ob svoji 120-letnici zasijal v vsej svoji veličini, dogodek pa je spremljal glasbeni spektakel. Pri Brandenburških vratih v Berlinu so medtem organizatorji proslav ob vstopu v novo leto pričakali najmanj milijon ljudi.















Praznovanje novega leta po svetu