Od avtobusa, na katerem naj bi bili policijski inštruktorji, ni veliko ostalo. Foto: Reuters
Od avtobusa, na katerem naj bi bili policijski inštruktorji, ni veliko ostalo. Foto: Reuters
V Kabulu se je treslo

Napad se je zgodil v zgodnjih jutranjih urah, ko je promet zgoščen v afganistanski prestolnici, med mrtvimi pa je večina policistov. Policija meni, da se je napadalec med počasno vožnjo avtobusa vkrcal in se razstrelil, pri čemer je bilo uničenih tudi več vozil, ki so bila ob napadu v bližini.

To je že peti samomorilski napad v Afganistanu v zadnjih treh dneh in eden izmed njih se je prav tako zgodil v Kabulu. Sicer so taki napadi v prestolnici dokaj redki, pogostejši pa so na jugu, severu in v osrednjem delu države. Za vse zadnje napade so odgovornost prevzeli talibani, ki se bojujejo proti tujim in afganistanskim silam. Talibanski poveljnik Mula Hajatula Kan je napad iznačil za zelo uspešen in za prihodnost napovedal nove uspešne napade.

Nadaljnje usposabljanje policije
EU pa naj bi prav danes v Kabulu uradno vzpostavil novo misijo za usposabljanje afganistanske policije. V njej naj bi sodelovalo 160 pripadnikov iz 23 držav, med njimi ni Slovencev. Misija sodi med načrte za stabilizacijo razmer v državi in za boj proti proizvodnji ter prodaji mamil.

Naloge misije bodo spremljanje, mentorstvo, svetovanje in usposabljanje. Njeni člani bodo oboroženi le za samoobrambo, sicer pa naj bi jih varovali pripadniki mednarodnih mirovnih sil Isaf.

V Kabulu se je treslo