Foto:
Foto:

Indija in Pakistan sta prepričana, da jima bo z dialogom uspelo rešiti spor glede Kašmirja. Danes so voditelji držav jugovzhodne Azije podpisali sporazum o prostotrgovinskem območju, ki bo zajemal sedem držav te regije.

Diplomati so pozdravili novico o bližnjih pogajanjih med državama, saj so presodili, da so to pomembni koraki h končanju polstoletnega sovraštva med državama. Sporazum je sledil ponedeljkovemu sestanku med indijskim premierjem Atalom Beharijem Vadžpaijem in pakistanskim predsednikom Pervezom Mušarafom.

Novico o pogajanjih med Indijo in Pakistanom je na tiskovni konferenci sporočil indijski zunanji minister Jašvant Sina, ki je za februar napovedal poglobljene pogovore med obema državama. Dodal je še, da se bosta indijski premier in pakistanski predsednik na pogovorih posvetila reševanju sporov med državama.

Sporazum o prostotrgovinski coni bo stopil v veljavo leta 2006
Zunanji ministri držav jugovzhodne Azije so zadnji dan vrha v Islamabadu podpisali prostotrgovinski sporazum. Sporazum za zmanjšanje ali odpravo dajatev med sedmimi državami, ki sestavljajo Južnoazijsko zvezo za regionalno sodelovanje, bo začel veljati v začetku leta 2006.

Skrajneži proti sodelovanju med državama
Skrajne kašmirske skupine in islamisti so se kljub bolj spravljivim tonom med državama zavezali, da bodo nadaljevali napade. Dodali so, da bodo razglasili premirje samo, če bo Indija sprejela Kašmir kot sporno območje, obljubila, da bo rešila problem glede na želje ljudi, ki tam živijo, izpustila vse zapornike in umaknila svojo vojsko v vojašnice.