Vojna je najbolj prizadela civilno prebivalstvo. Foto: Reuters
Vojna je najbolj prizadela civilno prebivalstvo. Foto: Reuters
Iračan objokuje ubitega sorodnika
Sektaško nasilje vsak dan terja krvav davek. Foto: EPA
Iraška vojska
Američani za vojsko pospešeno urijo nove Iračane, a, kot kaže, teh nikoli ni dovolj. Foto: Reuters

Od marca 2003 je domove zapustilo že več kot dva milijona Iračanov, samo oktobra pa je bilo smrtnih žrtev precej več kot vseh ubitih ameriških vojakov od začetka napada na Irak. Teh je bilo ubitih 2.866, kar je dovolj, da Irak v ZDA začenjajo imenovati novi Vietnam, a v iraških očeh neznatno malo.

Na udaru tudi novinarji in akademiki
Sektaško nasilje se povečuje, vse pogostejši so tudi napadi na iraške novinarje. Samo v zadnjih dveh mesecih je umrlo 18 ljudi. Tarča napadov so tudi intelektualci in akademiki, kar močno otežuje predavanja in šolanje v Iraku na splošno. Vsak mesec naj bi okoli 100.000 Iračanov prebegnilo v Sirijo in Jordanijo; skupaj naj bi se v tujino odselilo že kar 1,6 milijona prebivalstva.

Krvavi Bagdad
Kar okoli 70 odstotkov vsega iraškega nasilja prizadane Bagdad, ki je tudi središče sektaškega nasilja. Septembra in oktobra so v prestolnici našli 3.253 neidentificiranih trupel, veliko izmed njih je kazalo znake mučenja. Vse to kaže, da je 300.000 pripadnikov iraških varnostnih sil, ki so jih izurili Američani, nezmožnih zaščititi svoje državljane, kriminalne tolpe pa so vse bolje organizirane.

ZN poroča tudi, da vse več žensk postaja žrtev verskih skrajnežev ali "ubojev iz časti". Do zdaj je za najbolj krvav mesec veljal letošnji julij s 3.590 smrtnimi žrtvami.

Bush v Jordanijo, Talabani v Iran
S podatki o tej temačni statistiki se bo ameriški predsednik George Bush naslednji teden v varnem pristanu Jordanije srečal z iraškim premierjem Nurijem Al Malikijem. Na srečanju prejšnjega meseca sta se pogovarjala, kako bi zmanjšala nasilje in kdaj bi Iračani lahko prevzeli oblast nad državo.

Teden obiskov bo nadaljeval iraški predsednik Džalal Talabani z obiskom Irana, sirski zunanji minister Valid Mualim pa je bil ta teden v Iraku kot prvi predstavnik Sirije, ki je po padcu Huseinovega režima obiskal Irak. Z iraškim zunanjim ministrom Hošjarjem Zebarijem sta se dogovorila, da bosta po več kot 20 letih obnovila medsebojne diplomatske odnose.