Al Kaida je odgovorna za najbolj grozljive zločine v Iraku. Foto:
Al Kaida je odgovorna za najbolj grozljive zločine v Iraku. Foto:
Abu Hamza Al Muhadžir
Al Muhadžir v vladi vodi resor za vojaške zadeve. Foto: Reuters
Zid naj bi prebivalce varoval pred napadi, a bo verjetno poskrbel za nove delitve. Foto: EPA
Bagdad bo dobil varnostni zid

Tiskovni predstavnik Islamske države v Iraku je v videoposnetku, objavljenem na spletu, sporočil, da gre za prvo islamsko vlado, ki ima vero v Boga. Ob tem je obsodil vse iraške voditelje v zadnjih desetletjih od Sadama Huseina do trenutne vlade, saj so po njegovih besedah razširile korupcijo ter uničile državo in ljudi, dokler ni mudžahidom priskočil na pomoč Bog.

Uporniška vlada ima deset članov, med njimi premierja, ministra za nafto, vojno, islamske zadeve, informiranje in zdravje. Minister za vojno je postal Abu Hamza Al Muhadžir, ki je na čelu iraške veje Al Kaide zamenjal lani ubitega Al Zarkavija. Vodja Islamske države v Iraku, ki so jo ustanovili lani oktobra, ostaja Abu Omar Al Bagdadi, ki nosi ime princ verujočih. Njegov prvi minister oziroma premier je postal šejk Abu abdul Rahman Al Falahi.

Trenja med uporniškimi skupinami
Islamska država v Iraku združuje osem uporniških skupin, med katerimi je najpomembnejša Al Kaida, deluje pa v osrednjem in zahodnem delu Iraka, kjer živijo preteženo suniti. Oblikovanje lastne vlade je verjetno posledica razdora med sunitskimi uporniškimi skupinami, znotraj katerih se vse bolj pojavljajo nasprotja med domačimi in tujimi borci. Z vlado želijo skupine pod vplivom Al Kaide prevzeti vodilno vlogo pri uporu proti ameriškim in vladnim silami.

Prejšnji teden je uporniška skupina Islamska vojska v Iraku obtožila Al Kaido umora njenih pripadnikov in novačenja ostalih v svoje vrste. Da bi malce pomiril spor, je Al Bagdadi ta teden pozval k enotnosti in obljubil, da bodo kaznovali vse, ki ubijajo ostale upornike. Iraška vlada je sicer v zadnjem času na svojo stran pridobila nekaj sunitskih klanov v najnemirnejših pokrajinah zahodno od Bagdada, ki so prej podpirali upornike, zdaj pa so se naveličali nenehnega nasilja in so se obrnili proti njim.

Bagdad bo dobil varnostni zid
V Bagdadu gradijo več kot tri metre visok varnostni zid, ki naj bi z ločitvijo šiitskih in sunitskih sosesk preprečeval napade. Zid iz betona bo dolg pet kilometrov in bo zgrajen okoli sunitske četrti Azamija, ki jo bo ločil od sosednjih šiitskih četrti. Vstop na obkoljeno območje bo možen samo skozi nadzorne točke, ki jih bo nadzorovala iraška vojska. Ameriška vojska je zid označila za eno pomembnejših točk varnostne operacije za Bagdad, ki so jo začeli pred nekaj tedni. Nekateri Iračani verjamejo, da bo zid preprečil napade, drugi pa so skeptični in v njem vidijo nadaljnjo delitev sunitov in šiitov.

Bagdad bo dobil varnostni zid