Odvetniki trdijo, da so Muntazerja Al Zaidija v priporu pretepli pazniki. Foto: Reuters
Odvetniki trdijo, da so Muntazerja Al Zaidija v priporu pretepli pazniki. Foto: Reuters
Iraškemu "čevljarju" tri leta

Muntadar Al Zaidi je lani decembra, ko je bil ameriški predsednik na poslovilnem obisku Iraka, na tiskovni konferenci vanj vrgel svoje čevlje, ki se jim je Bush spretno izmaknil. S tem je novinar postal junak za številne v arabskem svetu, vendar si je s svojim dejanjem prislužil sojenje, ki se je začelo 19. februarja.

"Čevlji niso ogrozili Bushevega življenja "
Al Zaidi je bil vse od dogodka v priporu in se je na sojenju zaradi napada na voditelja tuje države na uradnem obisku v Iraku izrekel za nedolžnega, v svojo obrambo pa je dejal, da je bilo njegovo dejanje "naravni odgovor na zasedbo Iraka" in po njegovem mnenju bi tako ravnal kateri koli Iračan.

Obramba je obtožnici ugovarjala z obrazložitvijo, da je Bush ni bil na uraden obisku, saj je prišel nenapovedano in brez uradnega povabila, čevlji pa ga tudi niso življensko ogrozili. Tožilstvo je za novinarja zahtevalo 15-letno zaporno kazen, obramba ni zadovoljna s petkrat nižjo kaznijo, ki jo je označila za kruto in v neskladju z zakoni.

Po nekaterih poročilih naj bi Al Zaidi ob razsodbi zaklical: "Dolgo naj živi Irak", medtem ko naj bi njegova sestra planila v jok in kričala: "Dol z Malikijem, ameriškim agentom," in se s tem obregnila ob iraškega premierja Nurija Al Malikija.

G. V.

Iraškemu "čevljarju" tri leta