Irak je najnevarnejša država za novinarje. Foto: EPA
Irak je najnevarnejša država za novinarje. Foto: EPA

Čas, ki ga je izbral Maliki za svojo ponudbo, mesec pred lokalnimi volitvami, ter njegovo prizadevanje, da bi novinarji pisali le o napredku in rekonstrukciji države, lahko razumemo kot poskus, da bi si "kupil" bolj prizanesljivo poročanje novinarjev.

A novinarji pravico do zemlje zahtevajo že več let. "Razdelitev zemlje novinarjem spada med številne pravice, ki bi jih morali novinarji imeti," je povedal predsednik iraškega združenja novinarjev Moaid Allami in dodal, da so to socialne in pravne pravice državljanov, državljanov novinarjev.

New York Times poroča, da iraška vlada novinarjem zemljo obljublja že nekaj let, a nihče ne ve, kdaj se bo to resnično zgodilo. Tiskovni predstavnik vlade Jasin Majid je dejal, da se proces odvija in da je njihov namen podeliti zemljo po vsej državi kar se da številnim novinarjem.

Irak najnevarnejša država za novinarje
Iraško novinarsko združenje združuje 10.000 novinarjev državnih, strankarskih in neodvisnih medijev. Njihov predsednik Alami trdi, da so novinarji upravičeni do državne pomoči, saj opravljajo izjemno zahtevno delo. Že šesto leto zapored je bil Irak označen za najbolj nevarno državo na svetu za novinarje, saj je bilo od leta 2003, ko se je začela ameriška invazija na državo, ubitih že 114 novinarjev.

B. T.