George Bush je obljubil, da bo resno preučil poročilo Bakerjeve komisije o Iraku. Foto: Reuters
George Bush je obljubil, da bo resno preučil poročilo Bakerjeve komisije o Iraku. Foto: Reuters
Nasilje v Iraku
Poročilo je opozorilo, da morajo ZDA čim prej ukrepati, saj se nasilje v Iraku vsak dan stopnjuje in se lahko vsak čas prevesi v državljansko vojno. Foto: EPA
Tony Blair in George Bush
Sogovornika sta dejala, da je treba pri reševanju iraške krize spremeniti strategijo, vendar ne tako, da bi v iskanje rešitve vključili tudi Iran in Sirijo. Foto: EPA
Pogovor prijateljev o Iraku

Poročilo o Iraku je Bakerjeva komisija, ki jo je pod vodstvom nekdanjega državnega sekretarja Jamesa Bakerja in nekdanjega demokratskega kongresnika Leeja Hamiltona sestavljalo pet republikancev in pet demokratov, v sredo predstavila predsedniku Bushu in svetovni javnosti.

Poročilo predvideva postopen umik ameriških sil iz Iraka, kot prvo nalogo ameriške vojske v Iraku omenja pomoč pri urjenju iraških sil in poudarja pomen sodelovanja Iraka s Sirijo in Iranom. V poročilu so zapisali tudi, da so razmere v Iraku nevarne in resne in da zahtevajo čim prejšnjo ureditev, saj se čas ZDA izteka.

Predsednik George Bush je po srečanju s člani komisije poročilo označil za strogo in dejal, da bo njegova priporočila vzel zelo resno, saj po njegovih besedah vsebuje nekaj zelo zanimivih predlogov.

Sirija in Irak pozitivno o poročilu
Prva se je na poročilo o Iraku odzvala Sirija, ki je poročilo pozdravila in dejala, da je pripravljena na sodelovanje. Sirijski minister za informiranje Mohsen Bilal je dejal, da "Sirija nikoli ni ustavila dialoga, sporočamo pa tistim, ki so ga ustavili in se zdaj k njemu vračajo: bolje pozno kot nikoli."

Podpredsednik iraške vlade Baram Saleh je dejal, da poročilo ni presenečenje in da so priporočila usklajena s stališči iraške vlade, ki si prizadeva, da bi prevzela vodilno vlogo pri lastni varnosti.

Howard: Umik bi bil napaka
Na poročilo se je odzval tudi avstralski premier John Howard, sicer eden od podpornikov Busheve politike do Iraka, in dejal, da bi bil prenagljen umik tujih sil iz Iraka velika napaka. Opozoril je, da bi umik lahko povečal terorizem in škodoval ugledu ZDA, ter priporočil, da se ZDA umaknejo šele, ko se bo v Iraku vzpostavila trdna demokracija.

Tesna prijatelja o Iraku
V Washingtonu se je Bush srečal s svojim najtesnejšim zaveznikom Tonyjem Blairom. Oba sta se strinjala, da je potrebno v Iraku ubrati novo pot. Srečanje med ameriškim predsednikom in britanskim premierjem je potekalo dan po predstavitvi poročila o Iraku. Bush je na tiskovni konferenci z Blairom novinarjem priznal, da so razmere v Iraku slabe. Voditelja sta se strinjala, da je od uspeha v Iraku odvisna zmaga nad skrajneži na vsem Bližnjem vzhodu.

Pogovor prijateljev o Iraku