Foto:
Foto:

"Ne vidim nobene možnosti, da bi pogovori zašli v slepo ulico. Pričakovati je živahne razprave o sistemu vlade, pa tudi podrobne razprave o ustavi, vendar sem prepričan, da bodo delegati na koncu ustavo sprejeli, saj se bodo loje džirge udeležili v interesu Afganistana," je dejal Karzaj.

Ustava, ki jo je pripravila ustavna komisija, temelji na islamskih načelih in enotnosti Afganistana ter hkrati dovoljuje ustanavljanje političnih strank. V njej ne bo radikalnih islamskih zakonov, ki so jih izvajali talibani.

Ustava predstavlja pot za sklic splošnih volitev
Zasedanje tradicionalne afganistanske skupščine, loje džirge, ki naj bi se sprva začelo v sredo, nato pa v soboto, so v petek preložili na nedeljo, saj nekaterim izmed 500 delegatov zaradi slabega vremena ni uspelo dopotovati v Kabul. Zasedanje naj bi trajalo najmanj 20 dni, delegati pa naj bi na njem po 25 letih vojne sprejeli novo afganistansko ustavo, ki bo odprla pot za sklic splošnih volitev, ki so predvidene za junij prihodnje leto.

EU zaželel uspešno zasedanje loje džirge
Evropska unija je na vrhu v Bruslju izrazila "iskrene želje" za uspešen izid tega zgodovinskega zasedanja loje džirge. Ob tem pa tudi upanje, da bo nova ustava pluralistična in da bo temeljila na univerzalnih človekovih pravicah, vključno z enakimi pravicami spolov.