Misije Eulex Srbi na Kosovu nočejo. Foto: EPA
Misije Eulex Srbi na Kosovu nočejo. Foto: EPA
Srbi še naprej vztrajajo, da je Kosovo neločljiv del njihovega ozemlja. Foto: EPA

Konec mandata Unmika predvideva predlog posebnega odposlanca ZN-a Marttija Ahtisaarija, ki je v svojem poročilu o Kosovu zapisal, da naj bi Unmik nehal delovati 15. junija, ko naj bi njegovo delo prevzela misija Evropske unije.

Vendar pa ima misija Eulex zaradi srbskega in ruskega zavračanja neodvisnosti Kosova, za katero državi trdita, da je bila razglašena v nasprotju z mednarodnim pravom, in nasprotovanja misiji pod okriljem Evropske unije, ki sta jo razglasili za nezakonito, težave, zato ne bo mogla prevzeti nadzora nad državo.

Načrt Unije se ni izpolnil
V misiji Eulex naj bi delovalo 1.900 predstavnikov Evropske unije, ki bi Kosovu pomagali pri urjenju policistov, sodnikov in državnih uradnikov, a jih je do zdaj tja prispelo le 220, Unija pa je priznala, da nameščanje njenih predstavnikov na Kosovu ne poteka po načrtih.

Vodja Eulexa Yves de Kermabon je izrazil upanje, da se bo nasprotovanje Srbije in predvsem Rusije, ki s tem blokira kakršno koli rešitev Združenih narodov, končalo, saj bi Evropska unija rada izpolnila svoje cilje na Kosovu. Obljubil je, da bo Eulex korak za korakom le prevzel pristojnosti, ki naj bi jih imel na Kosovu, in dodal, da vzporednih oblasti na Kosovu mednarodna skupnost ne bo tolerirala.

Ban Ki Mun skuša rešiti težave, a kako?
Zaradi omenjenih težav je generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun že prejšnji teden v Beograd in Prištino poslal pismi, v Varnostni svet pa predlog za preoblikovanje Unmika. Vendar pa naj bi se pismi predsednikoma Borisu Tadiću in Fatmirju Sejduju vsebinsko razlikovali.

Na Kosovo naj bi Ban poslal prismo, v katerem govori o okrepljeni vlogi EU-ja v operacijah na Kosovu v skladu z resolucijo 1244, v pismu Borisu Tadiću pa naj bi napisal, da se bo glede operativne vloge EU-ja na Kosovu posvetoval z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU-ja Javierjem Solano. Kaj bo obveljalo, bo pokazal čas in diplomatske sposobnosti odgovornih politikov.

B. T.