Kosovskim Albancem je dovolj čakanja in si želijo takojšnje razglasitve neodvisnosti. Foto: EPA
Kosovskim Albancem je dovolj čakanja in si želijo takojšnje razglasitve neodvisnosti. Foto: EPA
Agim Ceku
Kosovski premier je pripravljen na razglasitev neodvisnosti Kosova. Foto: EPA

Predlog sporazuma bodo voditelji kosovskih Albancev predstavili v sredo v Londonu, kjer se bodo srečali s predstavniki "trojke", ki jo sestavljajo ZDA, Evropska unija in Rusija. Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je prepričan, da bo sporazum sprostil odnose in razvil dobre, prijateljske vezi med dvema suverenima državama. Kljub nenaklonjenim znakom, ki prihajajo iz Beograda, je po njegovem mnenju za Prištino pomembno, da ponudi videnje dobrososedskih odnosov s Srbijo.

Priština pripravljena odpustiti zločine
V sporazumu naj bi jasno pisalo, da Priština odpušča Beogradu vse zločine, ki so bili storjeni na Kosovu. To naj bi se nanašalo na represijo, ki so jo kosovski Albanci doživljali med vladanjem nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, še posebej med vojno v letih 1998 in 1999, ko je bilo ubitih 10.000 civilistov, večinoma Albancev, in s Kosova pregnanih 800.000 ljudi. Vojna se je končala s posredovanjem zveze Nato in z umikom srbske vojske iz pokrajine, nad katero so nadzor prevzeli Združeni narodi.

"Gremo predstavljat državo"
Pogovori v Londonu so prvi krog novih pogajanj o končnem statusu Kosova, potem ko zaradi nasprotovanja Rusije v Varnostnem svetu ZN-a niso glasovali o resoluciji, ki je predvidevala nadzorovano neodvisnost pokrajine. Kosovski premier Agim Ceku meni, da predlog sporazuma s Srbijo pošilja jasno sporočilo, da si kosovski Albanci ne želijo novih pogovorov o vprašanju samega statusa, ampak o zadevah po neodvisnosti. "V London gremo, da predstavljamo državo", je bil odločen Ceku, ki je že pred tem napovedal, da bodo razglasili neodvisnost tudi brez soglasja ZN-a.

G. V.