Medversko nasilje med šiiti in suniti terja največ žrtev med civilisti. Foto: EPA
Medversko nasilje med šiiti in suniti terja največ žrtev med civilisti. Foto: EPA
Pogreb žrtve sektaškega nasilja
Za ustavitev nasilja med šiiti in suniti bo morala odgovornost prevzeti iraška vlada. Foto: EPA
Šiitsko svetišče v Samari
Napad na svetišče v Samari februarja lani je sprožil krvavi val maščevanj. Foto: EPA
Črna statistika v Iraku

Predstavnik Združenih narodov v Iraku Gianni Magazzena je povedal, da je bilo po podatkih, ki so jih zbrali od iraškega zdravstvenega ministrstva, bolnišnic in mrtvašnice v Bagdadu, v sektaškem nasilju ubitih 34.452 civilistov, 36.685 pa je bilo ranjenih.

Za sektaško nasilje so krivi predvsem pripadniki milic, ki so se infiltrirali v vojsko in policijo. ZN je iraško vlado obtožil, da ne naredi dovolj, ker ne poskrbi za večjo varnost in ustavitev nasilja ter kaznovanja storilcev. "Brez vladavine prava se bo sektaško nasilje nadaljevalo v neskončnost in ušlo izpod nadzora," je povedal predstavnik svetovne organizacije v Iraku.

Nasilje se nadaljuje tudi letos
Nasilje je še podžgala usmrtitev dveh soobtožencev in nekdanjih tesnih sodelavcev strmoglavljenega diktatorja Sadama Huseina. Samo danes je v bombnih napadih in streljanjih v Bagdadu umrlo 100 ljudi, kar je že več kot 94, kolikor je bilo lani v povprečju na dan ubitih iraških civilistov.

Iraška vlada pripravlja varnostni načrt, ki ga bodo pomagale uresničiti tudi ameriške sile in naj bi pomenil "zadnjo priložnost" za Irak. Iraški premier Nuri Al Maliki namerava izboljšati varnostne razmere v svoji državi tudi ob pomoči več kot 20.000 ameriških vojakov, ki jih bo ameriški predsednik George Bush poslal v Irak.

Številni Iračani zapustili svoje domove
V zadnjih dveh mesecih leta 2006 je v Bagdadu umrlo 4.731 ljudi, večina zaradi strelnih ran, kar kaže, da so bili povečini žrtve posameznih vodov smrti in ne eksplozij bomb, ki sicer vsak dan pretresajo iraško prestolnico.

Od februarja lani, ko je bilo v bombnem napadu uničeno šiitsko svetišče v Samari, kar je povzročilo niz maščevalnih napadov, je več kot 470.000 Iračanov zapustilo svoje domove, število tistih, ki so pobegnili iz Iraka, pa ni znano. Iraška vlada je zadnji dve mesečni poročili svetovne organizacije označila za pretiravanje, njenim civilnim uslužbencem pa prepovedala izdajanje podatkov.

Arabski svet podpira ameriški načrt
Na svoji turneji po Bližnjem vzhodu je podporo za najnovejši ameriški načrt rešitve razmer v Iraku iskala in od Savdske Arabije tudi dobila ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice. Savdska Arabija je Ricovi zagotovila, da so arabske države pripravljene podpreti ameriški načrt za stabilizacijo Iraka, vendar je njegov uspeh odgovornost iraške vlade.

Črna statistika v Iraku