Šurc je eden tistih Slovencev, ki o 11. septembru lahko govorijo iz prve roke. Foto: RTV SLO
Šurc je eden tistih Slovencev, ki o 11. septembru lahko govorijo iz prve roke. Foto: RTV SLO
New York
Šurc je 11. septembra zjutraj pripravljal običajne prispevke za RTV Slovenija. Ko je slišal za napad, jih je pometel z mize in se takoj lotil pokrivanja največjega napada na ZDA v zgodovini. Foto: EPA

Šurc je bil priča kataklizmičnega dogajanja po napadih v New Yorku in Washingtonu. Za RTV se je v živo javljal s prizorišč in poročal o razsežnostih napadov, odzivu ljudi, strahu in želji po maščevanju, ki je prevevala Američane.

V spletni klepetalnici, kjer Multimedijski center RTV Slovenija gosti znane Slovence, je pojasnil, da so teorije zarote sicer zanimive in naletijo na dober sprejem v javnosti, vendar pa vsebujejo trditve, ki jih ni lahko dokazati; tak primer je na primer knjiga Thierryja Meyssana. Čeprav jih Šurc ne zavrača kar tako, pa opozarja, da so očividci v Pensilvaniji videli strmoglavljeno letalo, ki ni bilo sestreljeno.

Trenja med Cio in FBI-jem
Šurc, poznavalec zakulisnega dogajanja v tajnih službah v ZDA, je izpostavil tudi ljubosumen odnos med Cio in FBI-jem, zaradi katerega so morda prikrivali informacije. Med obema službama namreč poteka boj za prestiž. Pohvalil pa je prizadevanja newyorških gasilcev in policistov, ki so z nadčloveško močjo reševali ponesrečence.

Na vprašanje, ali so mogoči novi napadi na ZDA, je odgovoril, da moči teroristov ne smemo podcenjevati. Z njimi se ni mogoče soočiti le z vojaško silo, ampak s sodelovanjem držav, spremembo politik do Bližnjega vzhoda. Dokaz za to je tudi lik Osame bin Ladna, ki je v nekaterih islamskih državah postal takorekoč idol mladine.